Životni put Jane Goodall (2010)

JANE´S JOURNEY (Originalni naziv)

dokumentarni biografski

Životna priča o Jane Goodall koja se posvetila spašavanju našega ugroženog planeta

 
Režija: Lorenz Knauer
Scenarij: Lorenz Knauer
Uloge: Angelina Jolie, Pierce Brosnan, Jane Goodall, Kofi Annan, ...

Filmografija

Ovo je priča o osobitoj ženi, možda čak najfascinantnijoj ženi našega vremena. "Ako smo mi najinteligentnija vrsta koja je ikad živjela na našem planetu, kako to da ga uništavamo?" (Jane Goodall)

Prije više od 20 godina dr. Jane Goodall, kojoj je sada 76 godina, odlučila je napustiti svoj posao primatologa, kao i svoj privatni život, da bi svu svoju energiju usmjerila na spašavanje našega ugroženog planeta. Otad 300 dana u godini putuje diljem svijeta i svojim predavanjima i knjigama prenosi nadu budućim naraštajima, kao i preko svoje organizacije "Roots & Shoots" koja je aktivna u više od stotinu zemalja diljem svijeta.

Od njezina rodnog doma u Bournemouthu u Engleskoj putujemo u njezin drugi dom, nacionalni park Gombe na obalama jezera Tanganjika u Tanzaniji. Ovdje je prije gotovo pola stoljeća pokrenula svoja revolucionarna istraživanja i ovamo se vraća svake godine da bi uživala u društvu čimpanza koje su je proslavile. Pratimo je na njezinu putovanju na nekoliko kontinenata i otkrivamo njezinu uzbudljivu prošlost.

U dokumentarnom filmu vidjet ćemo i komentare njoj bliskih ljudi, kao i osobni osam-milimetarski dokumentarni materijal o godinama koje je provela u Gombeu. Uz opušten ritam i nenametljivu kameru, ovaj dokumentarac portret je karizmatične i elokventne Jane Goodall koji je prikazuje u posve novom svjetlu. Osobni razgovori s Jane isprepleteni su spektakularnim snimkama koje prikazuju nju i voljene joj čimpanze, a tu su i upečatljivi komentari njezina sina, kolega, pa čak i poznatih hollywoodskih lica.

Dokumentarac je osvojio The International Green Film Award te Cinema For Peace Gala/Berlin 2011.


Komentari (0)

Foto