Medvjed (1988)

L'OURS / THE BEAR (Originalni naziv)

drama obiteljski avantura

Medvjedić siroče pridružuje se odraslom medvjedu u bijegu od opasnih lovaca

 
Režija: Jean-Jacques Annaud
Scenarij: Gérard Brach, James Oliver Curwood
Uloge: Bart the Bear, Youk the Bear, Tchéky Karyo, Jack Wallace, André Lacombe

Filmografija

Priča o medvjediću siročetu koje se pridruži odraslom mužjaku, pa zajedno pokušavaju izbjeći opasnost koja dolazi od lovaca. Slavni pustolovni film koji je bio nominiran za Oscara za montažu, snimljen prema romanu J. O. Curwooda (1878-1927), pisca tridesetak romana i priča, autora koji je dvadesetih godina prošlog stoljeća bio najprodavaniji autor na svijetu. Junaci njegovih romana često su životinje, koje, poput Jacka Londona, razumije i voli. Prema većini njegovih knjiga snimljeni su filmovi. Osim nominacije za Oscara, film je osvojio Césara i nagradu Francuske filmske akademije za režiju.

Medvjedić i njegova mama otkrili su u stijeni saće puno meda. I dok se slasno goste i oblizuju, stijena iznad njih se uruši i majka pogine. Medvjedić ostaje sam u šumi, danju traži hranu, čudi se žabama i hvata leptire, a noću ima noćne more zbog onoga što se dogodilo njegovoj mami. U šumi su i lovci na medvjede, koji su već našli tijelo stradale medvjedice, a na tragu su i jednom velikom medvjedu čije goleme otiske šapa prate u vlažnoj zemlji. Kad ga napokon nađu, jedan od lovaca opali metak, ali ne uspije ubiti medvjeda nego ga samo rani. Za to vrijeme i medvjedić siroče stiže do velikog ranjenog medvjeda i pokušava mu se pridružiti...
S vrlo malo dijaloga i s medvjedima u glavnim ulogama, ovaj slavni film Jean-Jacquesa Annauda jedna je od najimpresivnijih filmskih drama o životu životinja. Film je doista obiteljska drama, samo se radi o obitelji medvjeda, a nastao je tako što je redatelj, nakon velikog uspjeha svog Oscarom nagrađenog filma Crno-bijelo u koloru, kad su mu producenti dali odriješene ruke i neograničen budžet, poželio snimiti film o komunikaciji koja se odvija kroz ponašanje, a ne kroz dijalog i "psihološku dramu u kojoj glavnu ulogu ima neka životinja". Iako ga je najviše privlačila priča o tigrovima, odlučio se za medvjeda, nakon što mu je producent poslao roman The Grizzly King (1916.), američkog pisca Jamesa Olivera Curwooda. Annaudov film izgleda kao vrhunski dokumentarni film u kojemu se životnje prate mjesecima kako bi se snimio jedan dobar kadar, no snimanje filma trajalo je samo nekoliko mjeseci - od svibnja do listopada 1987. - iako u svim scenama sudjeluju prave životnje. Animatroničke figure medvjeda korištene su samo u nekoliko prizora borbi. Sniman je u talijanskim i austrijskim Dolomitima.

Film je postigao golem uspjeh, a osim nominacije za Oscara za montažu, osvojio je Césarea i nagradu Francuske filmske akademije za režiju, Genesis za najboji strani film itd.


Komentari (0)

Foto