Pravac Gobi (1953)

DESTINATION GOBI (Originalni naziv)

drama avantura ratni

Meteorološka ekspedicija u pustinji Gobi pođe po zlu kada je napadnu Japanske zračne snage

 
Režija: Robert Wise
Scenarij: Everett Freeman, Edmund G. Love
Uloge: Richard Widmark, Don Taylor, Casey Adams, Murvyn Vye, Darryl Hickman, ...

Filmografija

Pustolovna ratna drama 'Destination Gobi' prvorazredno je žanrovsko ostvarenje snimljeno u doba klasičnog Hollywooda. Udarni aduti filma su neobična priča, atraktivna kamera i karizmatični Richard Widmark (1914.-2008.) ('Poljubac smrti', 'Alamo') u glavnoj ulozi.

Studeni, 1944. godine. Mornarički časnik Sam McHale (R. Widmark) javlja se u zapovjedništvo zaduženo za najtajnije operacije i dobiva zadatak štititi meteorološku ekspediciju u mongolskoj pustinji Gobi. Unatoč objašnjenjima zapovjednika kako saveznička vojska na Pacifiku gubi više zrakoplova uslijed nepoznavanja vremenskih prilika negoli što ih Japanci sruše, McHale nevoljko prihvaća zadatak, ne želeći kraj rata dočekati na kraju svijeta, izvan borbe. Uistinu, američka ekspedicija u Gobiju dane provodi rutinski, sve dok im se ne pridruže lokalni Mongoli, za koje Amerikanci naruče sedla, kaneći od njih napraviti "mongolsku konjicu". Mir iznenada prekinu Japanci, bombardirajući logor. Nakon toga Mongoli odlaze, a malobrojna skupina preživjelih Amerikanaca započinje dug i opasan put iz srca Gobija prema moru...

Film je režirao legendarni Robert Wise (1914.-2005.), holivudski veteran zapažen u svim mogućim žanrovima i produkcijama, potpisnik najrazličitijih tipova klasika kao što su niskobudžetno remek-djelo "Namještaljka" (The Set-up), ali i visokobudžetni hitovi "Moje pjesme moji snovi" i "Priča sa Zapadne strane", za koje je nagrađen Oscarima za režiju i najbolji film. Osim toga, Wise je bio montažer legendarnog filma "Građanin Kane", za mnoge najboljeg filma u povijesti sedme umjetnosti.


Komentari (0)

Foto