Zatvorski krug (1974)

THE LONGEST YARD (Originalni naziv)

komedija drama sport

Bivši američki nogometaš trenira grupu zatvorenika za utakmicu protiv zatvorskih čuvara

 
Režija: Robert Aldrich
Scenarij: Albert S. Ruddy, Tracy Keenan Wynn
Uloge: Burt Reynolds, Eddie Albert, Ed Lauter, Michael Conrad, James Hampton, ...

Filmografija

Jedan od važnijih američkih redatelja, Robert Aldrich, sedamdesetih je godina prošlog stoljeća režirao dva filma s velikom zvijezdom Burtom Reynoldsom - "Grad opasnosti" i "Zatvorski krug", što je Reynoldsu ujedno i prvi veliki filmski hit. Spoj njegove dinamične režije, duhovita scenarija Tracyja Keenana Wynna te razigrane glumačke ekipe i danas čini vrlo uzbudljivu i gledljivu cjelinu, koja je tridesetak godina kasnije dobila i svoj remake u kojem je isti brkonja iskorišten u jednoj od sporednih uloga, a glavne je preuzeo jedan od jačih američkih komičarskih dvojaca - C. Rock i A. Sandler...

Gledajući uzbudljivo filmsko ostvarenje "Zatvorski krug" shvatiti ćete da zapravo simpatizirate nogometni tim zatvorenika, sastavljen od prijestupnika od kojih biste inače zazirali.

Paul Crewe (Burt Reynolds) bivša je zvijezda američkog nogometa, koji uživa u svim blagodatima slave, ali mu se život potpuno promijeni kad se nakon svađe s djevojkom pijan odveze u njezinom skupocjenom automobilu. Ona ga prijavi policiji zbog krađe, a on počne bježati. Kada ga policija napokon uhiti, sportaš je osuđen na zatvorsku kaznu i ne preostaje mu drugo no priviknuti se na život u kaznionici punoj lopova, ubojica i silovatelja. Upravitelj Hazen nagovara ga da trenira momčad zatvorskog osoblja koju predvodi sadistički čuvar, a za nagradu će ga ranije pustiti iz zatvora. Međutim, on se odluči pridružiti timu zatvorenika, spremnih na sve kako bi u predstojećoj utakmici porazili zatvorske čuvare, i time čak riskirati vlastitu slobodu.

 


Komentari (0)

Foto