Lisica i djevojčica (2007)

Le Renard et l'enfant/The Fox And The Child (Originalni naziv)

dokumentarni obiteljski avantura

Dojmljiva priča o životu prirode i djevojčici koja se zbližava sa lisicom

 
Režija: Luc Jacquet
Scenarij: Luc Jacquet, Eric Rognard
Uloge: Bertille Noel-Bruneau, Isabelle Carre, Thomas Laliberte, Ambra Angiolini, ...

Filmografija

Film je režirao Luc Jacquet (Francuska, 1967.), autor dokumentarnih filmova o životinjama, koji je postao poznat u cijelom svijetu nakon izvanrednog filma o pingvinima, Carsko putovanje (2005), za koji je nagrađen Oscarom. Jacquet je još 2001. snimio nešto kraći dokumentarni film o pingvinima, 2004. snimio je film o zmijama, a za sada mu je najnoviji film Lisica i dijete, prekrasno snimljena priča o životu u šumi i zbližavanju lisice i djevojčice.

Priču, vlastita sjećanja, pripovijeda naratorica (I. Carre), a slika prati djevojčicu (B. Noel-Bruneau) koja dane najradije provodi u šumi. Upoznaje razne šumske životinje, krtice, ježeve, ptice, jazavce, susretne čak i medvjeda, no najviše joj je svidi lisica lijepe njuške i kićenog repa. Plaha i oprezna, lisica bježi i od djevojčice. Tako prolazi cijela jesen, a kad dođe zima, djevojčica će, trčeći za svojom lisicom, pasti i slomiti nogu. Iz svoje sobe u seoskoj kući na rubu šume osluškivat će zvukove životinja, naučiti ih prepoznavati, pa i oponašati njihovo glasanje. A kad dođe proljeće i skine gips, najprije će odjuriti u šumu potražiti svoju lisicu....

Vizualno iznimno impresivan, film je bio zahtjevan snimateljski i redateljski posao: radnja se proteže kroz više godišnjih doba, uz djevojčicu glavni je lik lisica, a pojavljuju se i vukovi, medvjed i lisičini mladunci, što je "uhvaćeno" na način kako se snima dokumentarni film, uz strpljivo čekanje željenog kadra. Osim dokumentarnog i vizualnog aspekta, film je dojmljiva priča o životu prirode i ljubavi djevojčice prema prirodi. Stoga ne čudi da je bio nominiran za Young Artist kao najbolji strani film, a djevojčica Bertille Noel-Bruneau za glavnu ulogu.Film prikazujemo u povodu Svjetskog dana šuma.


Komentari (0)

Foto