Udaljeni bubnjevi (1951)

DISTANT DRUMS (Originalni naziv)

vestern

Skupina vojnika tijekom misije na floridskom poluotoku sukobljava se s plemenom Seminole

 
Režija: Raoul Walsh
Scenarij: Niven Busch, Martin Rackin
Uloge: Gary Cooper, Mari Aldon, Richard Webb, Ray Teal, Arthur Hunnicutt, ...

Filmografija

Walshov film portretira nekolicinu američkih vojnih zapovjednika koji se tijekom misije u unutrašnjost Floride sukobljuju sa seminolskim poglavicom i njegovim suplemenicima.

Teritorij Floride, 1840. Poručnik Richard Tufts (R. Webb) predvodi postrojbu američke mornarice koja treba osigurati sigurnost doseljenika u bogatu, ali krajnje negostoljubivu Floridu. Floridskim poluotokom, naime, vlada indijansko pleme Seminole predvođeno poglavicom Oscalom (L. Carper) koji se oštro protivi doseljavanju bijelaca na indijansku zemlju. Istodobno, poručnik Tufts surađuje s mjesnim izvidnikom i satnikom Quincyjem Wyattom (G. Cooper) kako bi dospjeli do vojne utvrde u untrašnjosti na čijem je čelu general Zachary Taylor (R. Barrat). Pri nastavku misije Wyatt i Tufts će oslobodili zarobljenike koje Indijanci drže kao taoce. Među zarobljenicima je i lijepa Judy Beckett (M. Aldon)...

Godinu dana prije no što će odglumiti glavnu ulogu u jednom od najboljih vesterna svih vremena Točno u podne Freda Zinnemanna i za svoju briljantnu interpretaciju napuštenog šerifa osvojiti drugog Oscara u karijeri, Gary Cooper (Narednik York, Gospodin Deeds ide u grad) nastupio je u vesternu Udaljeni bubnjevi redatelja Raoula Walsha (Čovjek kojeg volim, Visoka Sierra).

Zapletom i ozračjem veoma nalik na Walshovu ratnu dramu Cilj: Burma! iz 1945., film Udaljeni bubnjevi također govori o malobrojnoj skupini vojnika koji se praćeni nizom poteškoća probijaju kroz neprijateljski teritorij. Dok je Cilj: Burma film o Drugom svjetskom ratu, vestern govori o jednom od najkrvavijih sukoba američkih doseljenika s mjesnim indijanskim stanovništvom. To je Drugi seminolski rat (1835. - 1942.) u kojem su se postrojbe američke vojske, prateći koloniziranje krajnjeg juga SAD-a, sukobile s indijanskim plemenom Seminole, civilizacijski bliskim karipskim i južnoameričkim Indijancima. Ovaj je brutalni rat odnio brojne žrtve na obje strane, ali su Amerikanci na kraju u potpunosti ovladali floridskim poluotokom.

Iako se scenaristi Niven Busch i Martin Rackin ne odmiču od uobičajena crno-bijelog profiliranja likova nekritički glorificirajući naseljavanje bijelaca, vestern Udaljeni bubnjevi privlači pozornost još jednim uvjerljivim nastupom G. Coopera kojem sigurno pariraju M. Aldon te A. Hunnicutt. Prizori bitaka uistinu su impresivni, zadivljujući je floridski okoliš besprijekorno zabilježen kamerom Sida Hickoxa, dok je glazbu skladao trostruki oskarovac Max Steiner (Potkazivač, Na raskršću, Otkako si otišao).


Komentari (2)

Foto