Glasnici vjetra (2002)

WINDTALKERS (Originalni naziv)

akcija drama ratni

Dva američka marinca dobiju zadatak štititi Navajo marince iz vezističkih postrojbi

 
Režija: John Woo
Scenarij: John Rice, Joe Batteer
Uloge: Nicolas Cage, Adam Beach, Christian Slater, Peter Stormare, Noah Emmerich...

Filmografija

Prema scenariju J. Batteera i J. Ricea Woo je realizirao uistinu spektakularan ratni film čiji se zaplet temelji na stvarnim događajima iz Drugog svjetskog rata. Film je naišao je na različite ocjene - dio kritičara pohvalio je dinamiku zbivanja i vizualnu stranu filma, dok je drugi dio zamjerio Woou na odveć kalkulantskom pristupu bez značajnijih režijskih poteza.

Drugi svjetski rat na tihooceanskom bojištu. Pripadnik američkih marinaca narednik Joe Enders (N. Cage) oporavlja se od posljednjeg zadatka u kojem je na Solomonskim otocima stradao njegov vod. Okrivljujući sebe za smrt suboraca, Enders unatoč oštećenom sluhu želi natrag u borbu u čemu mu pomogne medicinska sestra Rita (F. O'Connor). Istodobno američka vojska priprema Indijance iz plemena Navajo kako bi svojim materinjim jezikom služili u vezističkim postrojbama, jer Japanci ne mogu dešifrirati poruke poslane na njihovom jeziku. Tako su unovačeni Ben Yahzee (A. Beach) iz Ute i njegov prijatelj Charlie (R. Willie). Vrativši se na ratište, narednik Enders dobije zadatak štititi Yahzeeja i kolege...
Uspjeh ratnog spektakla "Spašavanje vojnika Ryana" oskarovca Stevena Spielberga potaknuo je hollywoodske producente na oživljavanje snimanja ratnih filmova. Jedan je od tih projekata i ova ratna drama koju je uz astronomski proračun od 115 milijuna dolara režirao Kinez John Woo, najuspješniji hongkonški redatelj koji je karijeru nastavio u SAD-u. Kao ulaznica u Hollywood Woou je poslužio izvrstan prijam njegovih hitova snimljenih u domovini "The Killer" i "Bloodshed of Two Heroes", da bi tijekom devedesetih zaredao s američkim uspjesima poput filmova "Slomljena strijela", "Čovjek bez lica" i "Nemoguća misija 2". Dvije godine nakon nastavka špijunskih dogodovština Toma Cruisea, Woo se predstavio s "Glasnicima vjetra" koji su ga uz status komercijalno isplativog redatelja trebali približiti nekoj od strukovnih nagrada. Oscarima prije svega. S tolikim proračunom Wooov je film bio jedan od najskupljih naslova američke ljetne sezone 2002., a računalo se i na pojačano zanimanje publike za ratnu tematiku i patriotizmom nadahnute filmove nakon terorističkih napada 11. rujna 2001.
Većina kritičara je istakla izvrsnu interakciju središnjeg glumačkog para. To su oskarovac N. Cage (Napuštajući Las Vegas, Adaptacija) koji je glumio i u Woovom hitu "Čovjek bez lica" i manje poznati A. Beach (Asovi s Aljaske, The Last Stop) koji se ovdje sjajno snašao u ulozi američkog Indijanca Yahzeeja. U ostalim su ulogama još jedan Wooov miljenik C. Slater (Slomljena strijela, Prava romansa), Šveđanin P. Stormare (Ples u tami, Fargo), njegov britanski kolega J. Isaac (Patriot, Pad crnog jastreba), te F. O'Connor (Madame Bovary, Umjetna inteligencija) u jedinoj većoj ženskoj ulozi u filmu. Glazbu je za film skladao oskarovac James Horner (Titanic), dok je za fotografiju (film je uglavnom realiziran na havajskim lokacijama) zaslužan Wooov suradnik Jeffrey L. Kimball (Nemoguća misija 2).

Komentari (2)

Foto