Trofejna žena (2010)

Potiche (Originalni naziv)

komedija

Kako bi spasila posao, žena okrutnog industrijalca preuzima stvari u svoje ruke

 
Režija: François Ozon
Scenarij: François Ozon
Uloge: Catherine Deneuve, Gérard Depardieu, Fabrice Luchini, Karin Viard

Filmografija

Francusko-belgijska komedija redatelja Françoisa Ozona adaptacija je istoimene kazališne predstave Pierra Barilleta i Jean-Pierra Grédyja.

Lijepa Francuskinja Suzanne (C. Deneuve) odana je supruga bogatog industrijalca Roberta Pujola (F. Luchini), vlasnika tvornice kišobrana, koji se despotski odnosi prema svima, od tvorničkih radnika pa do djece i supruge, koju smatra vlastitim trofejem i osobom koja mu je na raspolaganju. Nakon što ogorčeni radnici započnu štrajk i otmu Roberta, Suzanne je prisiljena upravljati tvornicom. Tužan, razočaran i ozbiljno narušena zdravlja, Robert odlazi na daleki put ne bi li se oporavio, a Suzanne, na sveopće iznenađenje, dokazuje da je sposobna poslovna žena. Uz pomoć bivšeg ljubavnika Mauricea (G. Depardieu) ona uspijeva ugušiti štrajk, uspostavlja nastavak rada u tvornici te joj čak pođe za rukom poboljšati radne uvjete zaposlenika...

Francuska komedija "Trofejna žena" zabavan je i vrlo dobro režiran film poznatoga francuskog redatelja komedija Françoisa Ozona (gledateljima najpoznatijeg kao redatelja filma Osam žena). Utemeljen na istoimenoj kazališnoj predstavi, film donosi neopterećujuće ispričanu priča o ženi, donedavno pokornoj suprugu, a koju neobičan stjecaj okolnosti potpuno promijeni te ona postane emancipirana poslovna žena. U toj ulozi odlična je i duhovita slavna C. Deneuve, kao i njezini glumački partneri, G. Depardieu kao beskrupulozni tvorničar, te ostali sjajni glumci F. Luchini, J. Godreche. Britki dijalozi, duhovite scene i solidna priča velike su odlike ove zabavne komedije.


Komentari (0)

Foto