Luckasti profesor (1961)

THE ABSENT-MINDED PROFESSOR (Originalni naziv)

komedija obiteljski fantastika

Profesor Brainard je toliko zaokupiran svojim izumom da je zaboravio na svoje vjenčanje

 
Režija: Robert Stevenson
Scenarij: Samuel W. Taylor, Bill Walsh
Uloge: Fred MacMurray, Nancy Olson, Keenan Wynn, Tommy Kirk, Elliott Reid, ...

Filmografija

Ova komedija iz Disneyeve produkcije bila je toliko popularna da je snimljen i njezin nastavak. Godine 1995. snimljena je nova verzija za televiziju, a 1997. ponovno i kino-film (Čudesan izum) u kojem je glavnu ulogu imao Robin Williams. "Luckastog profesora" režirao je iskusni Robert Stevenson (1905-1986) kojem je to bio trideseti film u karijeri.

Profesor Ned Brainard (F. MacMurray) predaje fiziku i kemiju u koledžu u gradiću Medfieldu. Upravo radi na novom izumu, pa je toliko usredotočen na formule i pokuse u svom malom kućnom laboratoriju da po treći put zaboravi doći na vjenčanje s istom osobom, svojom dragom Betsy Carlisle (N. Olson). U Betsy je zaljubljen drugi profesor, Shelby Ashton (E. Reid), koji je presretan kad se Betsy "smrtno" uvrijedi na svog zaručnika. Ali rastreseni je profesor ovaj put zakasnio zbog ozbiljnog razloga.

Uspio je napraviti neku masu, koja izgleda kao guma, no ima čudnovata energetsko-antigravitacijska svojstva. Kad udare o zemlju, loptice od te gume dobiju još veću energiju pa bez prekida skaču sve više i više. Profesor tu masu stavi na kotače svog prastarog automobila, pa automobil s njime i njegovim psom poleti nebu pod oblake. Betsy je tajnica koledža koje ima probleme s najbogatijim čovjekom u gradu, Alonzom Hawkom (K. Wynn).

On je ljut na Brainarda jer je njegovom sinu Biffu (T. Kirk) dao tako loše ocjene da je isključen iz školske košarkaške momčadi iako je najbolji. Alonzo Hawk želi srušiti koledž i na njegovom mjestu izgraditi stambenu četvrt. Ned želi objasniti Betsy da bi njegov izum mogao donijeti velik novac koledžu, ali ni ona ni predsjednik koledža ne žele čuti o tome. Ned će školskoj košarkaškoj momčadi neopažen namazati tenisice svojim izumom i oni će pobijediti protivničku momčad. Kad Alonzo Hawk druge večeri primijeti Neda u letećem automobilu, smjesta odluči domoći se izuma koji mu može donijeti neopisivo bogatstvo.

 


Komentari (0)

Foto