Balkanski špijun (1984)

Balkanski špijun (Originalni naziv)

komedija drama

Paranoidni Beograđanin počinje vjerovati kako je njegov podstanar zapravo tajni špijun

 
Režija: Dušan Kovačević, Božidar "Bota“ Nikolić
Scenarij: Dušan Kovačević
Uloge: Danilo Bata Stojković, Mira Banjac, Zvonimir Lepetić, Bora Todorović, ...

Filmografija

"Balkanski špijun" priča o čovjeku punom straha, čija uvjerenja i revnost više ne trebaju nikome te tako svi njegovi postupci postaju groteskni i smiješni.

Beograđanin Ilija Čvorović (D. Stojković) bivši je staljinist koji je zbog svojih uvjerenja nedužan proveo nekoliko godina na Golom otoku. Pritisnuti lošom ekonomskom situacijom, Ilijina žena Danica (M. Banjac) iznajmi sobu podstanaru, povratniku iz Francuske, Petru Jakovljeviću (B. Todorović) koji u Beogradu namjerava otvoriti krojački salon. Ilija je pozvan na rutinski razgovor u policiju, kratko ispitivanje u vezi novog podstanara međutim taj kratki, rutinski sastanak u Iliji izazove sumnju te u podstanaru počne gledati agenta stranih sila, koji ima zadatak rušiti državu i njezin poredak. Načetih živaca, slabog srca, izgubljen u vremenu i prostoru Ilija postaje paranoičan, a svoje sumnje u podstanara uskoro počne dijeliti sa svojim bratom (Z. Lepetić) blizancem koji mu pristigne u pomoć. Danonoćno Ilija Čvorović prati podstanara fotoaparatom, dalekozorom i magnetofonom te u svoje sumnje uspije uvjeriti i suprugu Danicu no ne i kćer...
Satira "Balkanski špijun" (1984) djelo je srpskog dramskog pisca Dušana Kovačevića, jednog od najpopularnijih suvremenih srpskih komediografa koji kroz satiru i komediju donosi sliku društvene stvarnosti te je često uspoređivan s najvećim srpskim komediografom, Nušićem.
Iliju Čvorovića utjelovio je uvijek izvrsni Danilo Bata Stojković koji već samom svojom pojavom i jasnom mimikom izaziva smijeh. Dramske se situacije uglavnom odvijaju na verbalnom nivou, glavni glumac izgovara tirade paranoidnih uvjerenja koje su prekidane naivnim pitanjima njegove supruge (Mira Banjac).

Komentari (10)

Foto