Zla kob (1990)

FOOLS OF FORTUNE (Originalni naziv)

drama

Willie odrasta u povučenog i gnjevnog mladića željnog osvete prema ubojicama svog oca

 
Režija: Pat O'Connor
Scenarij: Michael Hirst
Uloge: Iain Glen, Mary Elisabeth Mastrantonio, Sean T. McClory, Frankie McCafferty...

Filmografija

"Fools of Fortune" adaptacija je potresnog naturalističkog romana Williama Trevora, britanskog pisca irskoga podrijetla. Kao i u većini svojih tekstova, i u ovome su njegova preokupacija problemi nastali zbog napetosti između Iraca i Engleza, te sudbine ljudi različitih staleža kojima nesretne okolnosti potpuno izmijene život.Film je sniman na biranim lokacijama, vjerna je scenografija i kostimografija, te vrsne glumačke interpretacije, osobito poznatih glumica Mary Elisabeth Mastrantonio i Julie Christie.

Irska, početak 1920-ih. Protestantska obitelj Quinton živi mirnim životom na njihovom bogatom imanju. Glava obitelji, gospodin Quinton, pravedan je i ugledan čovjek kojega svi poštuju zbog njegove radne etike i karakternosti. Jednoga dana republikanci, pod sumnjom da je britanski špijun, ubiju jednoga od njegovih radnika.

Proglasivši Quinove odgovornima za neprijateljski čin, omanja naoružana grupa provali im na imanje i poubija ih sve osim gospođe Quinton (J. Christie), njezinoga osmogodišnjega sina Willieja (S. T. McClory) i sluškinje. S vremenom, Willie (I. Glen) odrasta u povučenoga, no gnjevnoga mladića koji uzdržava majku koja se odala alkoholu.

On ne može zaboraviti lik narednika Rudkina, jednoga od onih koji su mu ubili oca. Život mu se uljepša kada ponovno susretne i zaljubi se u Marianne (M. E. Mastrantonio), prijateljicu iz djetinjstva u čijem naručju pokušava zaboraviti bolnu prošlost. No kada mu se majka ubije, njegova želja za osvetom ponovno se rasplamsa i on ostavi djevojku.

 


Komentari (0)

Foto