Jedan vlak za dvije skitnice (1973)

EMPEROR OF THE NORTH (Originalni naziv)

akcija drama avantura

Dvije skitnice u doba velike ekonomske krize se ukrcaju na vlak koji vodi opaki kondukter

 
Režija: Robert Aldrich
Scenarij: Christopher Knopf
Uloge: Lee Marvin, Ernest Borgnine, Keith Carradine, Charles Tyner, Matt Clark

Filmografija

"Jedan vlak za dvije skitnice", briljantni pustolovni film radnje smještene u doba velike ekonomske krize. Ne zna se što je u Aldrichevom filmu bolje - sjajno ispričana priča, dinamična režija, nadahnute izvedbe legendarnih L. Marvina i E. Borgninea ili žestok socijalni podtekst filma.

Amerika, 1933. Na vrhuncu ekonomske krize zemljom luta tisuće ljudi. U potrazi za poslom lutalice se često ilegalno ukrcavaju na teretne vlakove, što kondukteri nastoje spriječiti. U tome je osobito brutalan kondukter Shack (E. Borgnine), koji jednoga skitnicu udari čekićem u glavu, s užitkom prateći kako nesretnik nakon toga pogiba na tračnicama. Iako na glasu kao kondukter čijim se vlakom skitnice nemaju šanse voziti, na Shackov vlak uspiju se ukrcati dvojica takvih, nadaleko poznati Broj jedan (L. Marvin) i mladi "Cigareta" (K. Carradine)...

Robert Aldrich (1918.-1983.), "Vera Cruz", "Poljubac smrti", "Veliki nož", jedan je od najznačajnijih redatelja u povijesti američke kinematografije. Jedan od razloga za to jest i činjenica da je Aldrich bio jedan od rijetkih klasika "staroga Hollywooda", koji su uspješno nastavili karijere nakon njegova sloma i formiranja tzv. "novog Hollywooda", na prijelazu iz šezdesetih u sedamdesete godine. Upravo tada Aldrich snima neke od svojih najuspješnijih filmova, kao što je ratni spektakl "Dvanaest žigosanih", te neke od najboljih američkih filmova toga doba "Grissomovu bandu" i remek-djelo "Ulzanin prepad".

Vrijedi napomenuti da je "Jedan vlak za dvije skitnice" snimljen na istim lokacijama kao i nezaboravno remek-djelo Bustera Keatona "General". Mnogim gledateljima dugo nakon filma ostat će u uhu nezaboravna pjesma "A Man and a Train" Franka De Vola i Hala Davida, u izvedbi Martyja Robbinsa.


Komentari (0)

Foto