Strava na moru: Potonuće Coste Concordije (2012)

TERROR AT SEA: THE SINKING OF THE CONCORDIA (Originalni naziv)

dokumentarni

Dokumetarac istražuje kako je došlo do potonuća talijanskog kruzera "Costa Concordia"

 
Režija:
Scenarij:
Uloge: Rupert Graves, Kirsty Cheslin-Nuttall, Janice Donoff, Derek Ebbage, ...

Filmografija

Talijanski kruzer "Costa Concordia“ nasukao se 13. siječnja 2012. na toskanskoj obali. Ovaj dokumentarac istražuje kako i zašto je došlo do tragedije.

Kao da je na 400 milijuna funta vrijedan brod bačeno prokletstvo. Naime, čak niti isplovljavanje ove luksuzne, moderne i impresivne lađe nije pošlo po planu – pri tradicionalnom razbijanju boce šampanjca o trup broda, boca je ostala čitava, za razliku od broda koji neće doživjeti istu sudbinu. Slučajnost, no loš predznak, pokazao se kao zloslutni omen, koji je prethodio noći prepunoj panike, konfuzije i straha nedaleko otoka Giglija, u petak 13. siječnja oko 22 sata.

U vlasništvu britanske produkcijske kuće Shine International i Dragonfly Film and Televison productions, 31. siječnja premijerno je prikazan na Channel 4 dokumentarac koji potanko istražuje greške koje su vodile do same nesreće kada je kruzer udario u morsko dno i prevrnuo se. Film je pred male ekrane privukao 3,2 milijuna gledatelja i bio je najgledaniji program toga dana na Channel 4. U rekordnom roku prikazat će ga i RTL Televizija te nam približiti i pojasniti kako je do tragedije i potonuća broda takvih proporcija uopće moglo doći.

Koristeći se kompjuterski generiranim slikama, svjedočenjima te intervjuima samih sudionika – putnika, posade, spasitelja te svjetskih stručnjaka u tom području, dokumentarac ponovno oživljava trenutke potonuća. Jednako tako, film koristi privatne snimke koje su putnici i posada snimili te kobne večeri, a stručnjaci ih potanko analiziraju. S 3780 putnika, dužinom od 290 metara i visinom od 31 metra, brod je djelovao kao palača na moru. Pa kako je onda ovaj gigant, hvaljen kao vrhunac moderne brodske tehnologije uspio potonuti i u smrt otjerati toliko ljudi? Zašto neki ljudi upozoravaju da dizajn ovakvih megakruzera zapravo pretvara plovila u smrtonosne zamke na moru? Kako se ponijela posada na čelu s kapetanom Francescom Schettionom? To su samo neka od pitanja na koja ćemo možda dobiti odgovor u ovom potresnom dokumentarcu. Sigurno ćemo se zapitati i kakve će biti posljedice ove tragedije koja je uzela 32 života, od koji se tijela 7 osoba tek moraju pronaći.


Komentari (0)

Foto