Alvarez Kelly (1966)

ALVAREZ KELLY (Originalni naziv)

vestern

Tjerajući krdo stoke južnjačkoj vojsci stočara presretne i otme neprijateljska trupa

 
Režija: Edward Dmytryk
Scenarij: Daniel Taradash, Elliott Arnold, Franklin Coen
Uloge: William Holden, Richard Widmark, Janice Rule, Patrick O'Neal, ...

Filmografija

Alvarez Kelly vrlo je solidan i dobro režiran vestern poznatoga američkoga redatelja Edwarda Dmytryka (najpoznatijega po filmovima Pobuna na brodu Caine i Mladi lavovi). Priča ovoga filma utemeljena je na stvarnom događaju iz Američkog građanskog rata (točnije iz 1864. godine) poznata pod nazivom The Beefsteak Raid, u kojemu je došlo do opkoljavanja i krađe krda od strane Sjevernjaka, a koje je bilo namijenjeno i poslano Južnjacima.

Stočar Alvarez Kelly (W. Holden) dobiva zadatak da dovede krdo goveda južnjačkoj vojsci, koja se utaborila u Virginiji. Iako se u početku tjeranje stoke odvija po planu i ništa ne sluti da bi se moglo izokrenuti, već blizu Južnjacima, Kellyja otima neprijateljska trupa predvođena pukovnikom Tomom Rossiterom (R. Widmark). Naime, baš kao i Južnjaci, i suprotna strana nužno treba zalihe hrane za svoje ljude opkoljene u Richmondu. Zatočenog Kellyja Rossiter prisili ga da prepusti životinje njegovim ljudima. Kako mu ne preostaje drugo, Kelly nevoljko počne "surađivati" s neprijateljem...

Napete scene, mnogo akcije i izvrsno režirani prizori gonjenja (i divljega bježanja) stoke velika su odlika ovoga filma. Glavne uloge tumače slavni glumci W. Holden i R. Widmark.


Komentari (0)

Foto