Dar s neba (2004)

MILLIONS (Originalni naziv)

komedija dječji

Dirljiva priča o maštovitom dječaku kojem nakon smrti majke vreća s novcem promijeni život

 
Režija: Danny Boyle
Scenarij: Frank Cottrel Boyce
Uloge: Alex Etel, Lewis McGibbon, James Nesbitt, Daisy Donovan, Christopher Fulford

Filmografija

Film Millions režirao je poznati britanski redatelj Danny Boyle (Manchester, 1956.), prema scenariju Franka Cottrela Boycea (Pandaemonium, Hilary and Jackie, Dobrodošli u Sarajevo). Boyle i u ovom filmu pokazuje iznimnu osjetljivost za one koji su na neki način odbačeni, otpadnici ili drugačiji od ostalih.

Damian (A. Etel) i njegov stariji brat Anthony (L. McGibbon) žive s ocem, mama im je umrla nekoliko mjecesi ranije. I dok Anthony lukavo koristi tu činjenicu kako bi u tragovinama dobivali besplatne slatkiše, Damien tiho pati za mamom i sve više komunicira sa svojim priviđenjima - svecima čijim je životima opčinjen, sv. Franjom, sv. Petrom, sv. Josipom. Katkada mu je teško razlikovati maštu od stvarnosti. Damien se često igra sam, često u "kućici" koju je, od kartonskih kutija, napravio uz željezničku prugu. Sve dok na kartonsku kućicu ne padne vreća s novcem, a on je uvjeren da mu to šalje Bog...
Danny Boyle počeo je režirati za TV krajem osamdesetih godina, proslavio se već prvim igranim filmovima (Sasvim malo ubojstvo, 1994. i Trainspotting, 1996.), a najveći je uspjeh postigao filmom Milijunaš s ulice (2008), a nagrađen je s 8 Oscara (kao najbolji film, za režiju, scenarij, kameru, montažu, glazbu, pjesmu i montažu zvuka) i osvojio još 108 nagrada. Iako je poznat kao redatelj raznovrsnih žanrova, drama, komedija, horora, trilera i SF-a, svi njegovi filmovi u stvari su afirmacija života, svi nude izlaz iz bezizlaznog stanja, poslije njegovih filmova gledatelji izlaze iz kina s još jednom potvrdom vrijednosti života.

Komentari (0)

Foto