O ljudima i bogovima (2010)

Of Gods and Men / Des hommes et des dieux (Originalni naziv)

drama povijesni

Grupa monaha živeći u alžirskoj zajednici suočava se s fundamentalističkim terorizmom

Režija: Xavier Beauvois
Scenarij: Xavier Beauvois, Etienne Comar
Uloge: Lambert Wilson, Michael Lonsdale, Olivier Rabourdin, Philippe Laudenbach, ...

Filmografija

Samostan u planinama Magreba, 90-ih godina dvadesetog stoljeća… Osam francuskih monaha harmonično žive uz svoju braću muslimane. Međutim nasilje i teror polagano počinju vladati regijom. Unatoč sve većoj opasnosti koja ih okružuje, svećenici odlučuju ostati – pod bilo koju cijenu – a njihova je odluka svakoga dana sve čvršća...

Opširnije

Godine 1993. u starom franjevačkom samostanu Naše Gospe od Atlasa blagi ali odlučni otac Christian (L. Wilson) predvodi osmoricu svećenika koji osim u predanim molitvama i uređivanju vrta vrijeme provode i požrtvovno skrbeći o siromašnom lokalnom stanovništvu. Nakon što na obližnjem gradilištu u terorističkom napadu bude hladnokrvno poklano 12 hrvatskih radnika, fratri predvođeni blagim no odlučnim ocem Christianom i iskusnim starim liječnikom Lucom (M. Lonsdale) shvatit će da i njima prijeti smrtna opasnost. A kad uskoro teroristi na čelu s energičnim Omarom (A. Moundy) počnu intenzivno dolaziti u samostan i zahtijevati pomoć, te kad se svećenici nađu i na meti vojske, igra živaca s objema zaraćenim stranama postat će gotovo neizdrživa, a na kušnju će doći i istinska vjera i predanost službi samih fratara.

Godine 2010. na festivalu u Cannesu ovjenčana Grand Prixom i Nagradom ekumenskog žirija te nominirana za Europsku filmsku nagradu u dvije kategorije, kao i za nagradu BAFTA godinu poslije, intrigantna i vrlo uspjela psihološka ratna drama nekadašnjeg glumca Xaviera Beauvoisa temelji se na istinitim događajima u ishodištu kojih je pogibija dvanaestorice hrvatskih radnika tvrtke Hidroelektra u Alžiru. U središtu autorova zanimanja su intimne psihološke drame plahih svećenika suočenih sa smrtnom opasnošću i propitkivanjem odanosti Bogu i vjeri. Njih tumače neki od prvaka francuskog i europskog glumišta, poput velikog karakternog glumca M. Lonsdalea (Dan šakala, Ronin, München) i markantnog L. Wilsona (trilogija Matrix), koji karakterno slojevite likove uspijevaju učiniti uvjerljivima i životnima. Podijeljen u svojevrsne epizode omeđene sa sedam pjevanih misa, film posredno progovara i o zapadnjačkom rasizmu i kulturalnom hegemonizmu, ali bez priklanjanja ikojoj strani.

Video

Foto

Komentari (0)
© 2008-2020 Moj Tv Portal d.o.o.
Impresum | Uvjeti korištenja | Kontakt

desktop verzija >