Pet otrova (1978)

WU DU / FIVE VENOMS (Originalni naziv)

akcija

Učitelj na umoru posljednjeg učenika šalje pronaći petoricu bivših učenika, vrsnih boraca

 
Režija: Cheh Chang
Scenarij: Kuang Ni, Cheh Chang
Uloge: Sheng Chiang, Philip Kwok, Feng Lu, Pai Wei, Chien Sun, Meng Lo

Filmografija

Cheh Chang jedan je od vodećih hongkonških redatelja filmova borilačkih vještina. U vrijeme svog zenita, 70-tih, Cheh Chang stvarao je i po 10 filmova godišnje stoga ne čudi što njegova filmografija broji oko stotinjak naslova te je bio uzor kasnijim naraštajima ne samo hongkonške kinematografije već i današnjim, suvremenim magovima svjetske filmske industrije poput Quentina Tarantina, Roberta Rodrigueza, Johna Wooa.

Osjećajući da mu se bliži kraj, učitelj škole Kuća pet otrova zatraži od posljednjeg učenika Yanga Dea da pronađe petoricu bivših učenika, vrsnih boraca. Kuća pet otrova bila je izvor mnogih zala te stoga ima mnoge neprijatelje. Svaki od petorice razvio je svoj, posebni stil kung-fua: Zhang Xiaotian obučava stil stonoge, Qi Dong je poznat po stilu zmije, Ding Ji po škorpionovom stilu, Pu Tianxia po gušterovom, a Liang Shen po stilu kornjače. Bivše učenike nije lako pronaći jer niti učitelj ne zna kako izgledaju s obzirom da su vježbali pod maskama, promijenili su imena, neki od njih se međusobno ne poznaju, a svoje vještine pokazuju samo kada su u smrtnoj opasnosti...

Pet otrova jedan je od Changovih najpopularnijih filmova, a osim što su akcijske scene majstorski koreografirane, posebnu zanimljivost međusobnih borbi nosi činjenica da se neprestano susreće pet različitih borilačkih stilova.


Komentari (0)

Foto