U zemlji krvi i meda (2011)

In the Land of Blood and Honey (Originalni naziv)

drama ratni

Ljubavna priča smještena u okružju rata u Bosni i Hercegovini

 
Režija: Angelina Jolie
Scenarij: Angelina Jolie
Uloge: Zana Marjanović, Goran Kostić, Rade Šerbedžija, Nikola Đuričko, Branko Đurić

Filmografija

"Željela sam snimiti film koji bi na umjetnički način izrazio moje nezadovoljstvo time što međunarodna zajednica nije uspjela pravovremeno i učinkovito intervenirati u sukobu. Također sam željela istražiti i shvatiti rat u Bosni, kao i šire teme kao što su žene u sukobu, seksualno nasilje, odgovornost za ratne zločine i zločine protiv čovječnosti te izazove pomirenja." S ovim je mislima Jolie počela pisati ono što je preraslo u scenarij za film U zemlji krvi i meda kojega je zatim sama i režirala.

Film U zemlji krvi i meda donosi priču o Danijelu (Goran Kostić) i Ajli (Zana Marjanović) koji pripadaju različitim stranama u brutalnom etničkom sukobu. Policajac Danijel je bosanski Srbin, a umjetnica Ajla je bosanska Muslimanka. Prije rata su bili zajedno, ali njihova se veza mijenja s rastom nasilja u zemlji. Mjesecima kasnije Danijel se bori pod zapovjedništvom svojeg oca, generala Nebojše Vukojevića (Rade Šerbedžija).

S Ajlom se suočava kad ju vojnici pod njegovim zapovjedništvom izvode iz stana u kojem živi sa sestrom Lejlom (Vanesa Glođo) i njenom bebom.


Komentari (9)

Foto