Majka (2009)

MADEO / MOTHER (Originalni naziv)

triler

Dominantna majka će poduzeti sve kako bi sprala ljagu sa sina optuženog za ubojstvo

 
Režija: Joon-ho Bong
Scenarij: Joon-ho Bong
Uloge: Hye-ja Kim, Bin Won, Ku Jin, Je-mun Yun

Filmografija

Posljednjih desetak godina kinematografija Južne Koreje jedna je od vodećih svjetskih kinematografija. Jedan od redatelja najzaslužnijih za visok status koji korejski filmovi uživaju jest i Bong Joon-ho, potpisnik remek-djela "Sjećanja na umorstvo", nerijetko proglašavanog jednim od najboljih svjetskih filmova 2000-ih; te velikog azijskog blockbustera "Domaćin".

Povučeni mladić slabijih mentalnih sposobnosti Do-joon (Bin Won) živi s dominantnom majkom (Hye-ja Kim) koja rješava sve njegove probleme s okolinom. Majka je udovica, bavi se travarstvom i akupunkturom i sve je podredila sinu jedincu. Jednoga dana, sin je osumnjičen za okrutno ubojstvo srednjoškolke. Bez obzira na nedostatak pravih dokaza, policija uhiti Do-joona i izvuče od njega priznanje. Ipak, majka se ne misli predati i poduzima sve kako bi sprala ljagu sa sinova imena...

Bongov zasad posljednji film "Majka" mnoge je podsjetio na "Sjećanja na umorstvo". Riječ je o briljantno režiranom psihološkom trileru neviđeno jezovite atmosfere, sjajno profiliranih likova i dojmljivog socijalnog podteksta. "Majka" je sjajno primljena na festivalima diljem svijeta a može se pohvaliti i brojnim nagradama od kojih vrijedi izdvojiti Azijske nagrade za najbolji film, scenarij i glavnu žensku ulogu. Potonja je pripala fenomenalnoj Hye-ja Kim, od čije će vam se glume još dugo nakon gledanja filma lediti krv u žilama. Film "Majka" bio je službeni kandidat Južne Koreje u utrci za Oscara.


Komentari (7)

Foto