Pobuna u kokošinjcu (2000)

CHICKEN RUN (Originalni naziv)

komedija animirani obiteljski

Animirani film Nicka Parka, tvorca "Wallacea i Gromita"

 
Režija: Peter Lord, Nick Park
Scenarij: Peter Lord, Nick Park
Uloge: Mel Gibson, Julia Sawalha, Imelda Staunton, Miranda Richardson, ...

Filmografija

Svaki dan okrutna i strašna gospođa Tweedy vodi evidenciju jaja i pažljivo bilježi koliko koja koka nosi. Ona koja cijeli tjedan nije snijela nijedno jaje ide na klanje. Koke žive u neprekidnom strahu, ali većina misli da je i to život, tj. da boljeg života i ne može biti. No crvenopera koka Ginger ne misli tako. Ona neprekidno potiče pobunu i traži načina da svi pobjegnu...

Spasilac će doći s neba: jedne večeri njoj pred noge doletjet će - doduše, u malo neobičnom letu - pijetao Rocky, zgodan i šarmantan vjetropir, po govoru bi se reklo Amerikanac. Ginger odmah nagovara Rockyja da ih nauči letjeti, ali Rocky odbija tvrdeći da ne može živjeti zatvoren i da ga cesta zove dalje na put. No upravo tada na farmu stiže potjera za nestalim cirkuskim pijetlom.
Ginger zaprijeti Rockyju da će ga izdati ako ne pristane na njezin prijedlog i Rocky ostane. Počinje letačka obuka koja kao da nikamo ne vodi. U međuvremenu je gospođa Tweedy nabavila novi stroj koji će joj, vjeruje, donijeti bogatstvo. Stroj proizvodi pite od piletine, a da bi mesa bilo što više, koke dobivaju obilje hrane. I opet samo Ginger shvaća što će se dogoditi...
Film "Pobuna u kokošinjcu" bio je veliki hit u kinima, a nagrada je osvojio toliko da bi ih bilo teško nabrojati. Od dvadesetak najvažnijih možemo spomenuti: Blockbustrer Entertainment Award kao najbolji animirani obiteljski film, nagradu Peter Sellers za najbolju komediju, BFCA, Golden Satellite i Golden Trailer kao najbolji animirani film, nagradu Genesis kao najbolji dugometražni film, nominaciju za Zlatni globus itd.
Rađen je animacijom figura od gline, prema scenariju i u režiji trostrukog oskarovca Nicka Parka i Petera Lorda, dvaput nominiranoga za Oscara. Obojica su se proslavila radom u claymationu, stop-action tehnici u kojoj se figura od gline oblikuje za svaki kadar kako bi se ostvarila iluzija 3-D animacije. Tako se i u ovom filmu gotovo mogu vidjeti otisci prstiju na modeliranom liku, a konačni efekt potpuno se razlikuje od tradicionalne animacije glinenih figura.
Iako je riječ o komediji i o animaciji likova životnja, film nije ni bezazlen ni lak, ne izbjegava naturalistične prizore, a mračna atmosfera jorkširske farme oponaša koncentracijski logor: bodljikava žica, barake, strašna gazdarica koja u gumenim čizmama stupa dvorištem, s uzicom u rukama. Kao u "Stalagu 17", baraka u kojoj se zbivaju glavni događaji ima broj 17. I kao i mnogi ljudski zatvorenici, mnogi su pilići zadovoljni što su živi i što dobivaju hranu.
Glasovi: Mel Gibson (Rocky), Julia Sawalha (Ginger), Imelda Staunton (Bunty), Miranda Richardson (gđa Tweedy), Benjamin Whitrow (Fowler), Lynn Ferguson (Mac), Phil Daniels (Fetcher), Tony Haygarth (g. Tweedy)

Komentari (9)

Foto