Adaptacija (2002)

ADAPTATION (Originalni naziv)

komedija drama

Film Charliea Kaufmana i Donalda Kaufmana: pisac N.Cage nađe se u stvaralačkoj krizi

 
Režija: Spike Jonze
Scenarij: Charlie Kaufman, Donald Kaufman
Uloge: Nicolas Cage, Meryl Streep, Chris Cooper, Tilda Swinton, Cara Seymour, ...

Filmografija

Nakon kultne crnohumorne fantastične drame "Biti John Malkovich", nominirane za 3 Oscara, scenarist Charlie Kaufman i redatelj Spike Jonze ponovno su udružili snage na filmu "Adaptacija", koji je od četiri oskarovske nominacije potvrdio onu za najbolju sporednu mušku ulogu (Chris Cooper), uz osvojenog berlinskog Srebrnog medvjeda za režiju i Zlatni globus u kategorijama najbolje sporedne muške i ženske uloge (Meryl Streep).

Frustrirani Charlie Kaufman (N. Cage) cijenjeni je filmski scenarist koji se proslavio predloškom za film Biti John Malkovich. On je nesigurni neurotik kojeg upravo muče snažna stvaralačka i egzistencijalna kriza, i koji se boji da neće uspjeti adaptirati roman Kradljivci orhideja, bestseler slavne književnice i novinarke Susan Orlean (M. Streep). Pritješnjen kreativnom blokadom, Charlie je prisiljen za pomoć zamoliti brata blizanca Donalda (također N. Cage), simpatičnog zgubidana i scenarističkog početnika koji radi na svom prvijencu, filmu o serijskom ubojici koji će biti križanac Hitchcockova Psiha i hita Kad jaganjci utihnu Jonathana Demmeja. Da bi se maknuo s mrtve točke i zaboravio propalu vezu s emotivnom Amelijom Kavan (C. Seymour), Charlie posjeti predavanje iskusnog scenarista Roberta McKeeja (B. Cox), kojeg zamoli za nekoliko savjeta o pisanju.

A kad ni to ne urodi plodom, odluči slijediti popularnu književnicu koja odlazi na Floridu posjetiti Johna Larochea (C. Cooper), švercera rijetkim biljkama i protagonista svog romana. Susan je Johna upoznala prije tri godine, prikupljajući građu za novinski članak i roman, a grubi ju je i neuredni muškarac nesređenog privatnog života ubrzo privukao. Štoviše, uskoro je doznala da je John nekad bio uzoran obiteljski čovjek i vozač kola hitne pomoći, te da mu se život raspao nakon što su mu prije devet godina u automobilskoj nesreći poginuli majka i ujak, nakon čega se razveo od supruge.Dok ju Charlie i Donald slijede, Susan se upušta u strastvenu i problematičnu vezu s Johnom...

Riječ je o ambicioznoj, pomalo bizarnoj i vrlo uspjeloj postmodernističkoj igrariji koja se spretno poigrava naracijom, vješto miksa zbilju i fikciju, te Kaufmanove autobiografske detalje efektno križa s metafilmskim i metatekstualnim elementima.

U glavnoj je ulozi N. Cage (Hrid, Con Air, Zmijske oči, Čovjek bez lica, Nestali u 60 sekundi, Gospodar rata, World Trade Center, Prognostičar, Ghost Rider), koji je Oscara osvojio 1996. za ulogu alkoholičara u drami "Napuštajući Las Vegas" Mikea Figgisa.

Njegovi su partneri također oskarovci M. Streep (Lovac na jelene, Kramer protiv Kramera, Ženska francuskog poručnika, Sofijin izbor, Moja Afrika, Mostovi okruga Madison, Vrag nosi Pradu) i C. Cooper (Usamljena zvijezda, Vrijeme ubijanja, Šaptač konjima, Vrtlog života, Ja, ja i Irena, Patriot, Bourneov identitet, Bourneova nadmoć, Syriana), a u epizodnoj se ulozi pojavljuje T. Swinton (Caravaggio, Edward II, Nebo boje vanilije, Kronike iz Narnije: Lav, vještica i ormar), za ulogu u osebujnoj art drami "Orlando" redateljice Sally Potter 1993. godine nominirana za Europsku filmsku nagradu, a za onu u trileru "The Deep End", u kojoj joj je partner bio Goran Višnjić, 2002. nominirana za Zlatni globus. Filmsku fotografiju potpisuje Lance Acord (Buffalo ´66, Izgubljeni u prijevodu, Marija Antoaneta), a soundtrack nagrađivani Carter Burwell (Millerovo raskrižje, Skandalozni Storyville, Rob Roy, Fargo, Veliki Lebowski, Tri kralja, Legenda o vitezu, Čovjek kojeg nije bilo), stalni suradnik braće Coen.


Komentari (1)

Foto