Taras Bulba (2009)

Taras Bulba (Originalni naziv)

akcija drama povijesni

Priča o borbi zaporoških kozaka protiv osvajačkih poljskih trupa

 
Režija: Vladimir Bortko
Scenarij: Nikolai Gogol, Vladimir Bortko
Uloge: Bogdan Stupka, Igor Petrenko, Vladimir Vdovichenkov, Magdalena Mielcarz, ...

Filmografija

Priča prema istoimenoj noveli Nikolaia Gogola smještena u 16. stoljeće, a govori o borbi ukrajinskih kozaka koji su branili svoj teritorij od osvajačke poljske voljske.

Velika poljska država je ušla u zlatno doba moći. Poljska aristokracija pokorava ukrajinski teritorij vatrom i mačem, svuda zavodeći red. Svi oni koji su se odbili pokoriti poljskoj vlasti skupili su se u oblasti donjeg Dnjepra, u Zaporožju. Ovdje bivši robovi postaju gospodarima svoje sudbine i svog naroda.

Ubrzo Zaporožje postaje opasno susjedstvo za veliko carstvo. A Kozaci već spremaju pokret protiv Poljske. Stari Kozak Taras Bulba imao je dva sina. U bitkama na zidinama opsjednute Dubne nije im bilo ravna. Bili su predodređeni da postanu ponos i dika Kozaka. Ali, mlađi brat Andriy, izabrao je drugačiju sudbinu - odrekao se oca, brata i otadžbine i stavio poljski oklop zbog jedne prelijepe Poljakinje. Taras se zakleo da će ubiti izdajnika. Starijeg brata su zarobili Poljaci i osudili su ga na smrtnu kaznu na varšavskom trgu. Taras se zakleo da će ga osvetiti.


Komentari (0)

Foto