Sofijin izbor (1982)

SOPHIE'S CHOICE (Originalni naziv)

drama

Film nominiran za pet Oscara: Židovka Sophie zbližava se s mladim američkim piscem

 
Režija: Alan J. Pakula
Scenarij: Alan J. Pakula
Uloge: Meryl Streep, Peter MacNicol, Kevin Kline, Stephen D. Newman

Filmografija

Jedan od važnih protagonista novih strujanja u američkom filmu šezdesetih i sedamdesetih godina, producent, redatelj i scenarist Alan J. Pakula (Klute, Svi predsjednikovi ljudi) svoj zadnji veliki uspjeh postigao je početkom osamdesetih adaptacijom posljednjeg romana Williama Styrona Sophijin izbor. Pomno produkcijski dizajniran i režiran, s osloncem na kreiranju ugođaja i vrsnim glumcima.

Nekoliko godina nakon završetka Drugog svjetskog rata mladi južnjački pisac Stingo dolazi u newyoršku četvrt Brooklyn i useljava u prizemlje kuće na čijem prvom katu žive Poljakinja Sophie, koja je preživjela strahote Auschwitza, i njezin partner, newyorški Židov Nathan, koji se predstavlja kao biolog s harvardskom diplomom. Veza Sophie i Nathana vrlo je turbulentna zbog njegovih povremenih ispada, a Stingo postaje njihov najbolji prijatelj. S vremenom Sophie i Stingo postaju sve bliži, a Nathan sve ljubomorniji. Kako se zbližava sa Stingom, Sophie mu počne pričati o svom strašnom iskustvu iz Auschwitza...

Film je zaradio pet nominacija za Oscara (najbolja scenaristička adaptacija, fotografija, glumica, glazba i kostimografija), a od kojih je sjajna Meryl Streep potvrdila onu za glumicu (zanimljivo je da je pisac Styron u toj ulozi želio Ursulu Andress, da je neko vrijeme razmatrana i Natalie Wood, ali Meryl Streep je izmolila Pakulu za ulogu, što se pokazalo punim pogotkom, o čemu ne svjedoči samo Oscar, nego i činjenica da je po izboru magazina Premier uloga Meryl Streep kao Sophie svrstana na treće mjesto najboljih glumačkih izvedbi svih vremena).

Uz iznimnu M. Streep, glavne uloge tumače K. Kline (Velika jeza, Silverado, Riba zvana Wanda, Francuski poljubac, Ledena oluja, Divlji zapad) i P. MacNicol, kasnije najpoznatiji po ulozi ekscentričnog odvjetnika Johna Cagea u popularnoj TV seriji Ally McBeal. Spomenimo i da su poljski prizori snimani na zagrebačkim lokacijama odnosno u studijima Jadran filma, da je na tom dijelu produkcije asistent redatelja bio Sergio Mimica, danas višegodišnji asistent režije kod Stevena Spielberga, a supervizor produkcije budući dvostruki oskarovac Branko Lustig (Schindlerova lista, Gladijator).


Komentari (3)

Foto