Shetlandski zapisi Simona Kinga (2010)

SIMON KING´S SHETLAND DIARIES (Originalni naziv)

dokumentarni

Živeći u osamljenoj kući s obitelji, Simon King istražuje divljinu jednoga od Shetlandskih otoka

 
Režija:
Scenarij:
Uloge: Simon King

Filmografija

Simon King iz BBC-jeve dokumenarne serije Dnevnik velikih mačaka (Big Cat Diary) zamjenjuje ravnice savane okrutnom ljepotom Shetlandskoga otočja. Živeći s obitelji u osamljenoj kući, Simon istražuje divljinu na jednom od tih dalekih otoka.

Shetlandsko otočje kod škotske obale može se pohvaliti veličanstvenim krajobrazima i divljinom. Od kršnih hridina do plodne poljoprivredne zemlje, od dina do brda prekrivenih vrijeskom, krajolici su raznoliki koliko i zapanjujući i čine okruženje za možda najraznolikiji životinjski svijet u Ujedinjenom Kraljevstvu.
Simon King, njegova supruga Marguerite i njihova malena kći Savannah uselili su se u osamljenu kuću gdje su izloženi punoj snazi shetlandske klime. No, zbližit će se i s mjesnim divljim životinjama - poput skupine vidri koje žive ispred njihova kućnoga praga. Doznat će za njihove uspjehe i tragedije do kojih dolazi dok te vidre nastoje preživjeti u tegobnim uvjetima shetlandske zime.

Tijekom dvije godine Simon i njegova obitelj susreli su se s brojnim divljim životinjama: crvenogrlim plijenorima, orkama, njorbama, zerdavima i mnogim drugima. Pomogli su i mladunčetu vidre koje je ostalo bez majke, othranili ga i pustili u divljinu.

Međutim, nisu se susretali samo s divljim životinjama, nego i s tradicijama i obredima zajednice koja živi na Shetlandskom otočju. Od borbe s prvakom u hrvanju nogama, preko sudjelovanja u spektakularnom vikinškom festivalu vatre "Up helly Ah", do svirke s mjesnim glazbenicima, Simon se s entuzijazmom upušta u aktivnosti, s različitim rezultatima. Važnost prihvaćanja života kao dijela zajednice itekako je postala očita kad im je prva zimska oluja oštetila kuću, pa im je trebala sva pomoć koju su mogli dobiti od zajednice kako bi prebrodili zimu.
Ova serija spaja spektakularnu divljinu i krajolike i simpatične priče o divljim životinjama s osobnim ljudskim trudom, humorom i dirljivošću.


Komentari (0)

Foto