Poštenjačina (1960)

FRECKLES (Originalni naziv)

vestern

Zaposlivši se kao čuvar šumskog imanja jednoruki lutalica zaljubljuje se u mladu djevojku

 
Režija: Andrew Mclaglen
Scenarij: Harry Spalding, Gene Stratton-Porter
Uloge: Martin West, Jack Lambert, Roy Barcroft, Carol Christensen, Steve Pack, ...

Filmografija

"Freckles" je jedan od onih filmova koje karakteriziramo kao vesterne, iako se njihova radnja ne odvija u doba tzv. Divljeg zapada već sredinom 20. stoljeća. Po tome, jednako kao i činjenici da je glavni junak filma jednoruk, "Freckles" je sličan remek-djelu "Loš dan u Black Rocku". Ne računamo li vrijeme radnje, "Freckles" baštini sve ostale presudne karakteristike vesterna, od ikonografije do dramaturgije.

Mladi lutalica zvan Freckles (M. West) dolazi na golemo šumsko imanje Johna Mcleana (R. Barcroft) u potrazi za poslom. Isprva sumnjičav prema mladiću koji nije stručnjak ni za što posebno, i još k tomu nema jednu ruku, McLean Frecklesu na koncu ponudi posao čuvara, za što ga obučava McLeanov suradnik Duncan (J. Lambert). Čuvati šumu nije nimalo jednostavno jer ju neprekidno potkrada banda drvosječa predvođena Jackom Barbeauom (S. Pack). Jašući šumskim prostranstvima, Freckles upozna Chris Cooper (C. Christensen), koja osvoji njegovo srce. Jackova banda pokuša podmititi Frecklesa, no on ostaje lojalan gazdi po cijenu vlastita života...

Riječ je o ranom ostvarenju kasnije uglednog autora Andrewa McLaglena, jednog od posljednjih živućih redatelja klasične holivudske ere, potpisnika nezaboravnih vesterna kao što su "Shenandoah", "Zakon mržnje" i "Chisum". Jedan od glavnih razloga zbog kojih film "Freckles" vrijedi preporučiti gledateljima su predivne lokacije na kojima je snimljen.


Komentari (0)

Foto