Kuća duhova (1993)

THE HOUSE OF THE SPIRITS (Originalni naziv)

drama obiteljski romantika

Film prema romanu Isabele Allende o nesretnim ljubavima

 
Režija: Bille August
Scenarij: Bille August, Isabele Allende
Uloge: Meryl Streep, Jeremy Irons, Glenn Close, Winona Ryder, Antonio Banderas, ...

Filmografija

Godina je 1973., Čile. Pogrbljenog sijedog starca Estebana Truebu (J. Irons) njegova kći Blanca (W. Ryder) dovodi kući koja je, sudeći po plahtama kojima je namještaj pokriven, dugo vremena bila prazna. Mnogo godina ranije, kad je Esteban bio siromašan mladić, zaprosio je djevojku iz bogate obitelji, Rosu del Valle. Da bi zaslužio njezinu ruku, obećava njezinim roditeljima da će se obogatiti. Rosina mlađa sestra, djevojčica Clara, zaljubi se na prvi pogled u Estebana...

Njegovu pozornost privlači demonstrirajući svoje telekinetičke sposobnosti. Clara je i vidovita, pa je roditelji nastoje zaštititi od mještana koji od nje traže da im predvidi budućnost. Tijekom jedne takve "seanse" Clara predvidi smrt svoje starije sestre. Uistinu, Rosa će biti otrovana otrovom koji je bio namijenjen njezinom ocu. Malena Clara osjeća da je to njezina krivica i nakon sestrine smrti prestane govoriti. Od ranog djetinjstva ona sve svoje doživljaje zapisuje u dnevnik kako bi bolje razumjela "kako su događaji povezani".

Jednog dana ti će dnevnici pomoći i njezinoj kćeri Blanki. Esteban Trueba uspijeva se obogatiti radeći u rudniku zlata, ali mu je život prazan i besmislen. Postaje okrutan bogataš koji zlostavlja radnike na svojoj plantaži. Kad jednom u crkvi vidi sada već odraslu Claru (M. Streep) s roditeljima, odluči je zaprositi, iako ga njegova sestra Ferula (G. Close) pokušava odgovoriti. Clara i njezini roditelji pristaju i Trueba je sretan. Još je sretniji kad mu se rodi kći Blanca. Od najranijeg djetinjstva Blanca se druži s Pedrom, sinom starog Indijanca, Truebina predradnika. Da bi spriječio da mu kći postane "domorodac", šalje je u internat. Postaje sve osamljeniji i okrutniji. Čak i Clara, iako ga jednako voli, prestaje s njim razgovarati. Godine prolaze. Kao moćni bogataš Trueba će postati političar, ugledan član konzervativne stranke i senator...

Film je snimljen prema istoimenom romanu Isabele Allende, nećakinje bivšeg čileanskog predsjednika Salvadora Allendea, koji je ubijen 1973. "Kuću duhova" režirao je ugledni danski redatelj B. August, koji je još 1989. nagrađen Oscarom za najbolji strani film za film "Pelle Osvajač". August je režirao i Bergmanov autobiografski scenarij "Best Intentions". Njegov europsko-skandinavski senzibilitet i tjeskoba kojom je obojio mentalitet i temperament junaka i priču - koja je istodobno obiteljska drama, ljubavna melodrama, drama o povijesnim i političkim događajima i priča o čudima i duhovnom svijetu - donijeli su mu niz uglednih europskih filmskih nagrada, ali i ponešto rezerviranije ocjene američkih filmskih kritičara.

Magijsko-realističnom tonu romana izvrsno odogovara kamera Jörgena Perssona. Film je okupio velike glumačke zvijezde. Iako bismo na prvi pogled neke od na njih teško mogli zamisliti u ulogama koje tumače, oni su u filmu dali iznimno snažne karaktere, a to prije svega vrijedi za M. Streep i J. Ironsa, koji je neobično uvjerljiv kao južnoamerički tiranin.


Komentari (1)

Foto