Obračun na Dan svetog Valentina (1967)

THE ST. VALENTINE DAY'S MASSACRE (Originalni naziv)

drama kriminalistički

Rekonstrukcija kriminalnog miljea 1920-ih i obračuna koji je Al Caponea doveo na vrh moći

 
Režija: Roger Corman
Scenarij: Howard Browne
Uloge: Jason Robards, George Segal, Ralph Meeker, Jean Hale, Clint Ritchie

Filmografija

Legendarni američki redatelj, scenarist i producent Roger Corman (Mala trgovina užasa, Buket krvi), poznat po intrigantnim niskobudžetnim projektima, odlučio je 1967. u dokumentarističkom stilu prikazati gangsterski svijet Chicaga dvadesetih godina i događaje koji su prethodili glasovitom pokolju na Dan svetog Valentina, 14.2.1929. godine, kada si je Al Capone zacementirao poziciju vodećeg gangstera onoga doba.

Chicago, 1920-ih godina. Nasilje na ulicama dosegnulo je nezamislive razmjere u doba prohibicije. Gradom vladaju opasne gangsterske organizacije koje se međusobno bore za prevlast. Njima upravljaju kriminalci Al Capone (J. Robards Jr.), George 'Bugs' Moran (R. Meeker), Earl 'Hymie' Weiss (R. Hadley) i Dion O'Bannion (J. Agar). S vremenom, najmoćniji postaje Al Capone, zvan "Lice s ožiljkom"...

Film "'Obračun na Dan svetog Valentina" iznimno je uvjerljiva i realistična rekonstrukcija onoga doba i kriminalnog miljea čiji su glavni aduti vješta Cormanova režija i impresivna glumačka ekipa sastavljena od glumaca "staroga" kova, koje predvodi veliki J. Robards Jr. (Bilo jednom na Divljem zapadu), dvostruki dobitnik Oscara za najbolju epizodnu ulogu, u antologijskim filmovima "Julia" i "Svi predsjednikovi ljudi". Malu ulogu u Cormanovom filmu odigrao je tada mladi i nepoznati Jack Nicholson, koji je u Cormanovim filmovima počeo graditi kasniju veliku karijeru.


Komentari (0)

Foto