Novi jednoruki mačevalac (1971)

THE XIN DU BI DAO / NEW ONE ARMED SWORDSMA (Originalni naziv)

akcija

Nakon namještenog meča u kojem izgubi ruku sudbina mladog mačevaoca vraća na borilački put

 
Režija: Chang Cheh
Scenarij: Kuang Ni
Uloge: David Chiang, Ching Lee, Lung Ti, Feng Ku, Sing Chen

Filmografija

Borilački spektakl "Novi jednoruki mačevalac" treći je dio glasovite franšize čija prethodna dva nastavka "Jednoruki mačevalac" i "Povratak jednorukog mačevaoca" spadaju među najbolja ostvarenja u povijesti hongkonškog akcijskog filma.

Ostarjeli učitelj mačevanja Hero Lung (K. Feng) ljubomoran je na mladog mačevaoca Lei Lija (D. Chiang) te ga se odluči podmuklo riješiti, optužujući ga za zločin koji nije počinio. Naivni Lei Li upada u njegovu zamku i pristaje boriti se protiv zlikovca u dvoboju, prije kojeg sudionici obećaju da će gubitnik sam sebi odrezati ruku. Iako sjajno koristi dva mača, Lei Li nije dorastao Lungu i gubi meč, odrezavši si potom uistinu ruku, uz obećanje da nikada više neće trenirati borilačke vještine. Ipak, život će ga ponovno prisiliti na to...

Kao i prva dva filma i treći hongkonški klasik iz glasovite franšize je režirao Chang Cheh (Pet otrova), a razlika u odnosu na ranije filmove leži u novom glavnom junaku i glumcu, Davidu Chiangu, koji je zamijenio Yu Wanga. Sve je ostalo isto: film je producirala glasovita producentska kuća Show Brothers i može se pohvaliti briljantno osmišljenim i režiranim akcijskim prizorima, napetom pričom i sjajnim produkcijskim vrijednostima.


Komentari (0)

Foto