Ronin (1998)

RONIN (Originalni naziv)

akcija triler kriminalistički

Grupa plaćenika pokušava ući u trag tajanstvenom kovčegu kojeg se žele domoći Rusi i Irci

 
Režija: John Frankenheimer
Scenarij: J. D. Zeik, David Mamet
Uloge: Robert De Niro, Jean Reno, Natascha McElhone, Sean Bean, Skipp Sudduth, ...

Filmografija

Film "Ronin" je poslastica za ljubitelje filmova potjera, film koji s puno stila priziva u sjećanje glasovitu potjeru iz Friedkinove "Francuske veze". John Frankenheimer režirao je "Ronina" sigurnom rukom, imajući uvijek u vidu preglednost unutar kadrova i atraktivnost akcijskih scena.

Petorica plaćenika okupljaju se u Parizu zbog krađe tajanstvenog kovčega. Njihova poslodavka Deirdre (N. McElhone) nikako ne želi odati o čemu je riječ, no oprezni Sam (R. De Niro), bivši djelatnik CIA-e, sluti kako zadatak neće biti posve jednostavan. Ostatak ekipe čine Parižanin Vincent (J. Reno), bivši KGB-ov agent Gregor (S. Skarsgård), vozač Larry (S. Sudduth) i stručnjak za oružje Spence (S. Bean). No, konce iz pozadine zapravo vuče Deirdrein nadređeni, zloglasni IRA-in vođa, Seamus (J. Pryce), koji vodi ekipu u propast...

Ronin je, prema japanskoj legendi, samuraj čiji je gospodar ubijen. Ostavljen bez vođe kojemu bi posvetio život, ronin besciljno luta zemljom i može ga unajmiti tko želi za posao koji želi. Taj se opis može primijeniti na skupinu okorjelih ubojica koji se okupljaju u pariškom bistrou na početku istoimenog filma, špijunsko-akcijskog trilera "Ronin".

Kao zanimljivost svakako valja istaknuti kako je scenarij najvećim dijelom napisao slavni dramatičar, redatelj i scenarist David Mamet, no odlukom udruženja scenarista on je u ovome filmu potpisan pseudonimom Richarda Weisza. Za veliki uspjeh filma svakako je zaslužna prvorazredna internacionalna glumačka ekipa. Robert De Niro briljira u ulozi iskusnog plaćenika Sama, a ništa se lošije nije snašao ni Jean Reno, čija uloga u mnogome podsjeća na kultnog "Leona".


Komentari (9)

Foto