Povratak jednorukog mačevaoca (1969)

DU BEI DAO WANG / RETURN OF THE ONE-ARMED SWORDSMAN (Originalni naziv)

akcija

Jednoruki mačevaoc ponovo uzima mač kako bi spasio učitelje iz ruku osmorice zlikovaca

 
Režija: Cheh Chang
Scenarij: Cheh Chang
Uloge: Yu Wang, Lisa Chiao Chiao, Essie Lin Chia, Feng Tien, Lei Cheng

Filmografija

Borilački akcijski film "Povratak jednorukog mačevaoca" nastavak je glasovitog filma "Jednoruki mačevalac" (1967), jednog od najpoznatijih i najuspješnijih hongkonških borilačkih filmova u povijesti te dalekoistočne kinematografije. Bitno je utjecao na žanr borilačkih filmova, proslavivši glavnoga glumca Yu Wanga (Jimmy Wang Yua), koji će u godinama do pojave Brucea Leeja biti najpopularniji hongkonški akcijski glumac.

Jednoruki mačevalac Fang Gang (J. Wang) povukao se iz borbi i mirno živi sa suprugom Xiaoman (L. Chisao Chiao). Jednoga dana dvojica sumnjivih ljudi donose mu pozivnicu za turnir na kojem se trebaju okupiti predstavnici svih borilačkih škola. Pozivatelji mu zaprijete da će u slučaju odbijanja, doći ponovno u ponoć. Gang ipak odbije poziv i ponizi dvojicu ubojica kada ga ponovno posjete. Učitelji koji su se odazvali na poziv ubijeni su ili zarobljeni, a osmorica zlikovaca okupljenih u skupinu "Osam kraljeva mačeva" pozivaju učenike da si odsjeku svaki po ruku i time otkupe zarobljene učitelje. Učenici se obraćaju za pomoć jedinome koji im može pomoći - jednorukom mačevaocu...

Glumac Yu Wang i njegova partnerica Lisa Chiao Chiao glavne su zvijezde i u "Povratku jednorukog mačevaoca", jednome od rijetkih nastavaka koji nisu nimalo inferiorni originalnom filmu. Štoviše, kad je u pitanju režija i akcijske koreografije, nastavak je možda i superiorniji u odnosu na prvi film. "Povratak jednorukog mačevaoca" produciran je unutar vodeće hongkonške produkcijske kuće Show Brothers, a režiju potpisuje legendarni Chang Cheh (Pet otrova), jedan od najuglednijih i najproduktivnijih (više od 100 filmova) hongkonških redatelja.


Komentari (0)

Foto