Viking Erik (1989)

ERIK THE VIKING (Originalni naziv)

komedija avantura fantastika

Parodija o vikinškom dobu u režiji Terryja Jonesa, člana slavnih Monty Pythonovaca

 
Režija: Terry Jones
Scenarij: Terry Jones
Uloge: Tim Robbins, Gary Cady, Terry Jones, Eartha Kitt, Mickey Rooney, ...

Filmografija

Scenarij i režiju za filmsku parodiju o vikinškom dobu potpisuje Terry Jones (pojavljuje se u filmu u ulozi kralja Arnulfa), slavni pajtonovac, član najslavnije komičarske grupe Monty Python (Graham Chapman, John Cleese, Terry Gilliam, Eric Idle, Terry Jones i Michael Palin) koja je nakon serije Leteći cirkus Montyja Pythona snimila i filmove pune nesmiljenog humora poput Brianovog života (također režirao Terry Jones) te Smisla života Montya Pythona.

Vikinško je doba, doba hladnoće, toljage, sablje, kožuha i ekstremnih fizičkih reakcija. Erik Viking, iako krupan i jak, osjećajan je pa kada dođe u situaciju da bi, kao pravi ratnik - osvajač, trebao silovati zarobljenu djevojku Helgu on se zapravo zaljubi. Međutim, igrom slučaja Erik djevojku ubije. Potresen i umoran od ratovanja Erik posluša savjet proročice koja ga uputi da krene prema zapadnom oceanu gdje će naći rog pomoću kojeg će probuditi bogove te će tako doći kraj vječnoj zimi, tami i ratu...
Osim parodije wagnerijanskih konotacija, film je ujedno, kako to i inače biva u pajtonovskim ostvarenjima, kritika suvremenog čovjeka, kritika civilizacijskog napretka te ismijavanje slavne povijesti i tradicije.

Komentari (1)

Foto