Let iznad kukavičjeg gnijezda (1975)

One Flew Over the Cuckoo's Nest (Originalni naziv)

drama

Prevarant koji nakon silovanja završi u umobolnici povede pobunu protiv bolničkog sustava

 
Režija: Miloš Forman
Scenarij: Lawrence Hauben, Kena Kesey
Uloge: Jack Nicholson, Louise Fletcher, William Redfield, Will Sampson, Brad Dourif

Filmografija

Jedan od najboljih, ne samo američkih, filmova sedamdesetih, dobitnik Oscara za najbolji film, režiju, glumca (Jack Nicholson), glumicu (Louise Fletcher), scenarij prema književnom djelu, uz nominacije za epizodnog glumca (Brad Dourif), kameru, montažu i glazbu.

Osuđen zbog silovanja, McMurphy (J. Nicholson) je prebačen u psihijatrijsku bolnicu, gdje grupna terapija bolničarke Ratched (L. Fletcher) i velike doze lijekova, prvenstveno umirujućih sredstava, oduzimaju pacijentima individualnost i svaku želju da išta promijene. McMurphy se s time ne miri i pokušava povesti pobunu protiv strogih često i besmislenih normi, no time dolazi u sukob s Ratched i sustavom koji ona predstavlja...
"Let iznad kukavičjeg gnijezda" pokazao je kako se u tom vremenu filmova iz sedamdesetih Forman mogao vrlo svrhovito prilagoditi američkom načinu odustajanjem od improvizacija i prihvaćanjem čvrste dramaturgije, te iznimnom vještinom u izlaganju zanimljive fabule brzim ritmom. Pritom je ipak sačuvao mnoge odlike svog stila, posebice humora u detaljima koji predstavlja kontrapunkt temeljnoj tragičnoj noti priče.

Komentari (22)

Foto