Legenda o izgubljenom blagu (1957)

LEGEND OF THE LOST (Originalni naziv)

akcija drama avantura

Mjesni probisvijet pristane voditi ekspediciju Saharom u potrazi za drevnim blagom

 
Režija: Henry Hathaway
Scenarij: Ben Hecht, Robert Presnell Jr.
Uloge: John Wayne, Sophia Loren, Rossano Brazzi, Kurt Kasznar, Sonia Moser, ...

Filmografija

Zahuktale italo-američke filmske koprodukcije tijekom 1950-ih donijele su niz različitih filmova. Jedan od njih je i ovaj pustolovni spektakl koji je režirao Henry Hathaway, scenarij je supotpisao dvostruki oskarovac Ben Hecht (Underworld, The Scoundrel), dok su glavnu mušku i žensku ulogu odglumili velika američka glumačka zvijezda J. Wayne i talijanska zvijezda u usponu S. Loren.

Dukas (K. Kasznar), upravitelj malog sjevernoafričkog grada u vrijeme francuske kolonijalne vlasti, dočekuje uglednog gosta iz Europe, otmjenog Paula Bonnarda (R. Brazzi). Bonnard organizira ekspediciju u untrašnjost Sahare u potrazi za neprocjenjivim blagom drevnog pustinjskog grada. Dukas mu za vodiča preporuči mjesnog probisvijeta Joea Januaryja (J. Wayne) koji je opet u zatvoru. Njima se na putu saharskim prostranstvima pridruži i lijepa Dita (S. Loren)...

Film sa zadivljujućom fotografijom oskarovca Jacka Cardiffa (Black Narcissus) realiziran je na lokacijama u Libiji. Treba istaknuti i nastup talijanskog pjevača i glumca R. Brazzija (The Story of Esther Costello) u ulozi Bonnarda, te svojevrsnu sličnost filma s kasnijim blockbusterima o Indiani Jonesu.


Komentari (0)

Foto