Vera Drake (2004)

VERA DRAKE (Originalni naziv)

drama kriminalistički

Istinita priča Mikea Leigha s Imeldom Staunton, o uvijek kontroverznoj temi - pobačaju

 
Režija: Mike Leigh
Scenarij: Mike Leigh
Uloge: Imelda Staunton, Richard Graham, Alex Kelly, Daniel Mays, Eddie Marsan, ...

Filmografija

Ma kako se priča ovoga filma prepričala, ne može dočarati njegov sadržaj, snagu, atmosferu, nevjerojatno precizno iako krajnje ekonomično oblikovane karaktere, scenarij u kojemu nema nijedne suvišne riječi i režiju koja je efektna zbog krajnje jednostavnosti, gotovo dokumentarističke suhoće, u kojoj polagana zatamnjenja nakon vrlo kratkih scena pojačavaju efekt suosjećanja, napetosti i iščekivanja. Čak i oni koji vjeruju da je pobačaj smrtni grijeh ili zločin ne samo da će suosjećati s Verom Drake nego će je i smatrati nevinom.

London, 1950. godine. Vera Drake (I. Staunton) jedna je od onih rijetkih priroda koje imaju energije i životnosti da svladavaju sve životne poteškoće, siromaštvo i umor, da stižu sve obaviti i pri tome zadržati vedrinu i optimizam. Ima muža Georgea (R. Graham) s kojim je u sretnom braku 27 godina, sina Sida (D. Mays) i neudanu kći Ethel (A. Kelly), koja je pomalo tupa i već u godinama kad je za udaju možda i prekasno.Verin dan traje dugo: obiđe bolesne susjede i nemoćnu majku, posprema u bogatim kućama, kod kuće kuha, čisti, šiva, plete. Navečer se umorna spusti u krevet, ali ne zaspe prije nego što s mužem razgovara o proteklom danu i razmijeni poljubac za laku noć. Uza sve obaveze stigne obaviti još nešto: ako koja djevojka ostane trudna i želi se "riješiti", Vera ima spreman pribor: irigator kojim će maternicu napuniti sapunom, ribež kojim će sapun naribati u vodu i sredstvo za dezinfekciju. Vera to radi oduvijek, sve je uvijek sretno završilo, ne uzima novac nego samo želi pomoći nesretnim djevojkama jer je u njezinoj prirodi da pomaže ljudima. Sve dok jedna od djevojaka zamalo ne nastrada...

Popis nagrada i nominacija koje je dobio film "Vera Drake" vrlo je dug. Većinu nagrada osvojili su Imelda Staunton, izvrsna britanska kazališna i filmska glumica (Zaljubljeni Shakespeare, Sense and Sensibility) za glavnu ulogu i Mike Leigh (Secrets & Lies, Naked, All or Nothing) za scenarij i režiju. Film je bio proglašen filmom godine u Velikoj Britaniji 2005. godine, a Mike Leigh osvojio je Zlatnog lava u Veneciji, gdje je Staunton dobila glumačku nagradu Volpi. Oboje su bili nominirani za Oscara, za glavnu žensku ulogu, originalni scenarij i režiju. A kao zanimljivost treba spomenuti da je film odbijen na Festivalu u Cannesu.

Mike Leigh ugledan je britanski kazališni i filmski redatelj. Izvan Velike Britanije proslavio se filmom "Secrets & Lies", za koji je osvojio Zlatnu palmu. Poznat je i po tome što ni u kazalištu ni u filmu ne radi po unaprijed napisanom scenariju, nego on i glumci improviziraju tijekom snimanja.


Komentari (5)

Foto