Potonuće Laconije (2010)

The Sinking Of The Laconia (Originalni naziv)

drama povijesni

Istinita priča o neočekivanom viteštvu i humanosti u vihoru rata

 
Režija: Uwe Janson
Scenarij: Alan Bleasdale
Uloge: Andrew Buchan, Ken Duken, Franka Potente, Brian Cox, Lindsay Duncan

Filmografija

Dvodijelna drama temeljena na istinitom događaju iz Drugoga svjetskog rata kad je njemačka podmornica potopila saveznički brod "Laconiju", a potom se oglušila o naredbe i izronila na površinu da spasi civile.

U noći 12. rujna 1942. RMS Laconiju, prenamijenjeni putnički brod, na povratku iz Egipta u Britaniju torpedirala je i potopila njemačka podmornica U-156. Laconia se nalazila 1100 kilometara od obale Afrike prevozeći raznovrsnu skupinu engleskih civila, savezničkih vojnika i talijanskih ratnih zarobljenika. Čekala ih je gotovo sigurna smrt da se zapovjednik Werner Hartenstein nije oglušio o naredbe visokog nacističkog zapovjedništva donijevši zapanjujuću odluku. Podmornica je izronila i Hartenstein je od svojih ljudi zatražio da spase što više preživjelih brodolomaca. Sljedećih nekoliko dana U-156 spasila je 400 ljudi, od kojih se 200 naguralo na površini podmornice, a drugih 200 u čamcima za spašavanje. Hartenstein je zapovjedio da se pošalje poruka saveznicima kako bi organizirali spašavanje preživjelih, no opazio ih je američki bombarder B-24 i nastavio s napadom. "The Sinking of the Laconia" proučava ljudsku stranu izvanrednih događaja koji su se zbivali: novonastala prijateljstva, mala junačka djela i pobjedu ljudskog duha u najnevjerojatnijoj situaciji.
Laconia je prevozila 2725 putnika: 463 časnika i članova posade, 286 članova britanskog vojnog osoblja, 103 poljska čuvara, 80 civila (pretežno žena i djece) i 1793 talijanska ratna zarobljenika. Poginulo ih je 1621, a preživjelo 1104.

Komentari (1)

Foto