Amadeus (1984)

AMADEUS (Originalni naziv)

drama glazba biografski

Fascinantna priča o glazbenom geniju Mozartu iz perspektive dvorskog skladatelja Salierija

 
Režija: Miloš Forman
Scenarij: Peter Shaffer
Uloge: F. Murray Abraham, Tom Hulce, Elizabeth Berridge, Roy Dotrice, Jeffrey Jones

Filmografija

Nagrađen s osam Oscara - najbolji film, režija, glumac (F. Murray Abraham), adaptirani scenarij, scenografija, zvuk, kostimi i šminka, uz još tri nominacije - glumac (Tom Hulce), snimatelj i montaža, Amadeus je jedan od najuspješnijih filmova Miloša Formana, koji je s mnogo ljubavi rekreirao atmosferu Beča s kraja XVIII. stoljeća (što je virtuozno snimio Miroslav Ondriček) postižući efektno upotpunjavanje ljepote filmske slike i Mozartove glazbe kao atraktivnog okvira priče o tome kako nastaje umjetničko djelo, ali i zavist dobrog znalca prema geniju.

Nekadašnji službeni bečki dvorski skladatelj Salieri (F. Murray Abraham) pokušao je samoubojstvo u ludnici. Svećeniku koji ga je došao ispovijediti priča o svojoj (subjektivno doživljenoj) krivnji za preranu smrt mladog glazbenog genija Mozarta (T. Hulce). Film je tako zapravo u flashbackovima priča o odnosu između Mozarta i Salierija, viđena iz Salierijeve perspektive, a počinje Salierijevim putovanjem u Salzburg da čuje mladog genija...

Amadeus ne pretendira na povijesnu istinu i predstavlja se kao subjektivno Salierijevo tumačenje događaja, a ovaj je film prilično blizak prethodnom Formanovom ostvarenju Kosa (Hair, 1979), jer je Mozart zamišljen poput hipijevskog buntovnika, a sukob generacija predstavljen kao borba za slobodu pojedinca, što je karakteristika cijelog Formanovog opusa.


Komentari (10)

Foto