Zatočenik dvorca Zenda (1979)

THE PRISONER OF ZENDA (Originalni naziv)

komedija avantura

Londonski taksist upadne u nevolje kada nesvjesno postane dvojnik prijestolonasljednika

 
Režija: Richard Quine
Scenarij: Dick Clement, Ian La Frenais
Uloge: Peter Sellers, Lynne Frederick, Lionel Jeffries, Elke Sommer, ...

Filmografija

Klasik “Zatočenik dvorca Zenda”, avanturistički roman Anthonyja Hopea, objavljen davne 1894., nakon brojnih kazališnih, radijskih i televizijskih adaptacija, dobio je svoju prvu komičnu ekranizaciju 1979. u rukama jednog od najvećih glumaca i komičara svih vremena, Petera Sellersa.

Nakon što se balon, u kojemu je kralj slavio svoj 80. rođendan probušio, a on završio u bunaru, kraljevstvu Rurotanije potreban je novi vladar. Princ Rudolf (Peter Sellers) provodi većinu svog vremena u londonskim pubovima, no došlo je vrijeme njegovog povratka kući jer kraljevstvo treba novog vođu. No Rudolf je u opasnosti jer ga njegov brat želi ukloniti i domoći se prijestolja. Londonski taksist Sydney Frewin (Peter Sellers) nevjerojatno podsjeća na princa Rudolfa pa umjesto njega putuje u Rurotaniju, nesvjestan da odlazi kao mamac. U Rurotaniji se Frewin zaljubi u groficu i nađe se u nevolji kada grof sazna za aferu. No to je samo prva od nevolja u koje će upasti…

Iako ne posve vjerna originalu, Peter Sellers, koji čak glumi tri uloge (kralja oca, Rudolfa i taksista) uspio je šarm i duh priče odlično prenijeti na filmsko platno. U Ostalim ulogama su Lynne Frederick, Lionel Jeffries, Elke Sommer, Gregory Sierra, Jeremy Kemp, Catherine Schell, Simon Williams i Stuart Wilson, a film je režirao dobro znani Richard Quine (“Bell, Book and Candle”, “How to Murder Your Wife”, Paris- When It Sizzles”…).


Komentari (0)

Foto