Tito - posljednji svjedoci testamenta (2011)

TITO - POSLJEDNJI SVJEDOCI TESTAMENTA (Originalni naziv)

dokumentarni

Serija prati intimni Titov život bazirajući se na eksluzivnim pričama iz njegovog života

 
Režija: Lordan Zafranović
Scenarij:
Uloge:

Filmografija

Dokumentarna serija "Tito - posljednji svjedoci testamenta" Lordana Zafranovića intimna je priča o Titovom životu u 13 epizoda.

Posljednji svjedoci Titove epohe i Titovog testamenta - najbliži članovi obitelji, žene, prijatelji i suradnici, ispričali su svoje priče o Titu kao jednom "običnom neobičnom čovjeku", iskreno i otvoreno, s vremenskom distancom, bez vela tajni, ideologije i mita, posredno - kroz njihove osobne životne priče, doživljaje, događaje i iskustva iz života i rada s Titom.

Oživljena sjećanja bude vrlo različite emocije iz njihovog i Titovog burnog privatnog i profesionalnog života. Otkrivaju se i neki novi, zanimljivi detalji s pozornice Titovog života u turbulentnom vremenu 20. stoljeća, čije su svjetske i domaće povijesne okolnosti nesumnjivo pridonijele formiranju originalne, osebujne i ponekad kontroverzne Titove ličnosti, ali i na koje je okolnosti on povratno izvršio snažan i vrlo često presudan utjecaj.
Serija posebno ukazuje na ulogu Tita u nekim važnim događajima u Hrvatskoj, što je bilo povijesno uvjetovano (Bleiburg, Goli otok, Hrvatsko proljeće...). Unatoč tome, serija nema istraživački karakter, nego je rađena intimistički, bazira se na ekskluzivnim pričama iz Titovog života, bez pretenzija da daje političku evaluaciju Tita ili povijesnih zbivanja u 20. stoljeću.

Iako pripadaju prošlosti, Josip Broz Tito i 20. stoljeće neosporno i danas idu zajedno i još uvijek izazivaju znakovit interes domaće, ali i najšire svjetske javnosti.


Komentari (0)

Foto