Donnie Darko (2001)

Donnie Darko (Originalni naziv)

triler drama fantastika

Što biste učinili kad bi znali da će svijet nestati za 28 dana, 6 sati i 42 minute?

 
Režija: Richard Kelly
Scenarij: Richard Kelly
Uloge: Jake Gyllenhaal, Drew Barrymore, Holmes Osborne, Maggie Gyllenhaal, ...

Filmografija

Slojevita fantastična drama koja nas i nakon nekoliko gledanja ostavlja s pitanjima na koje ne možemo pronaći prave odgovore.

Donnieja Darka (Jake Gyllenhaal) muče vizije divovskog čovjekolikog zeca Franka koji predviđa kraj svijeta za 28 dana, 6 sati, 42 minute i 12 sekundi i nagovara Donnieja na opasne i destruktivne nestašluke. Jedne noći Frank izvodi Donnieja iz kuće, trenutak prije nego što se motor Boeinga 747 sruši s neba ravno u njegovu spavaću sobu, što potakne Donnieja na razmišljanje da možda Frankova proročanstva nisu izmišljotine. Idući dan Donnie upoznaje u školi novu učenicu Gretchen, a iste noći pononvo susreće Franka koji ga nagovori da izazove poplavu u školi. Uskoro, Frank Donnieja zainteresira za putovanje kroz vrijeme pa Donnie posuđuje od profesora fizike knjigu "Filozofija putovanja kroz vrijeme", autorice Roberte Sparow, čudakinje koja čitave dane stoji na cesti provjeravajući je li stigla pošta...

Zanimljivo je da je film snimljen u 28 dana, točno  koliko Donnie ima na raspolaganju za spas svijeta. Film je dobitnik čak 11 međunarodnih filmskih nagrada, a zaradio je još 8 nominacija.


Komentari (17)

Foto