Potraga za komedijom u islamskom svijetu (2005)

LOOKING FOR COMEDY IN THE MUSLIM WORLD (Originalni naziv)

komedija dokumentarni

Albert Brooks odlazi u južnu Aziju kako bi otkrio čemu se smiju sljedbenici Islama

 
Režija: Albert Brooks
Scenarij: Albert Brooks
Uloge: Albert Brooks, Penny Marshall, Victoria Burrows, Fred Dalton Thompson, ...

Filmografija

Brooksov film na inteligentan i duhovit način ismijava upravo američko nepoznavanje islamskog svijeta i nedostatak volje za prevladavanjem kulturalnih i političkih barijera, istodobno se u potpunosti kloneći bilo kakvih potencijalno uznemirujućih i nezgodnih motiva.

Nakon što ga redateljica Penny Marshall odbije na audiciji za svoj novi film, tvrdeći da je previše Židov i premalo nalik slavnom Jamesu Stewartu, cijenjeni američki glumac i komičar Albert Brooks potišten se vrati kući. Ondje ga dočeka zabrinuta supruga Emily (A. Ryan), koja mu pokaže obavijest upravo pristiglu iz vlade, a u kojoj se Alberta hitno poziva na razgovor u Washington. Stigavši onamo, zbunjeni Albert od senatora i svog kolege glumca Freda Daltona Thompsona dozna da je upravo on odabran za organizatora neobičnog vladinog programa nazvanog "Potraga za komedijom u muslimanskom svijetu".

Naime, od Alberta se zahtijeva da što prije na mjesec dana otputuje u Indiju i Pakistan, te ondje terenskim istraživanjem i anketiranjem slučajno odabranih ljudi dozna čemu se smiju građani tih zemalja. Rezultati koje dobije, a koje mora obrazložiti u petsto stranica dugom izvješću, Thompsonovu bi uredu i vladi trebali pomoći u boljem razumijevanju islama, u možebitnoj uspostavi kulturnih veza te u smanjenju napetosti između Amerike i islamskog svijeta. Oprostivši se od supruge i kćeri, Albert se s agentima Stewartom (J. C. Lynch) i Markom (J. Tenney) ukrca na avion, znajući da ga na odredištu u New Delhiju očekuje nimalo jednostavan zadatak. Osim što ne zna ni riječi nijednog od mnoštva indijskih jezika, Albert ne poznaje ni njihovu kulturu, i ne zna kako uopće pristupiti ljudima. Srećom, u tome će mu pomoći sposobna privremena tajnica Maya (S. Sheth), bistra i dobrodušna djevojka koju odabere na svojevrsnoj audiciji, a kojoj probleme zadaje ljubomorni i posesivni dečko, Iranac Majeed (H. Doroodian). Maya je sposobna cura koja Albertu, pomažući mu u provođenju uličnih anketa, uskoro uspije organizirati i komičarski stand-up nastup u kongresnoj dvorani. Kad taj nastup neslavno završi, jer Albert ne uspije uspostaviti komunikaciju s publikom, agenti Stewart i Mark kažu mu da su uspjeli isposlovati njegov ilegalni odlazak u Pakistan....

Zabavna, nepretenciozna i razmjerno angažirana komedija s elementima dokumentarnog filma glumca (Taksist, Zona sumraka, Vrijeme nježnosti, Nevjerno tvoja, Daleko od očiju), scenarista (Modern Romance, Defending Your Life, The Scout, serija Saturday Night Live) i redatelja Alberta Brooksa (Pravi život, Izgubljeni u Americi, Muza), za sporednu ulogu u izvrsnoj drami TV mreža 1987. godine nominiranog za Oscara, temom je prilično intrigantno ostvarenje koje je već tijekom snimanja i neposredno nakon realizacije naišlo na velike probleme u distribuciji i recepciji. Naime, zbog pridjeva "muslimanskom" u naslovu filma, čelnici producentske tvrtke Sony odbili su distribuirati Brooksovo djelo, pokušavajući ga privoljeti da naslov izmijeni i skrati u Potraga za komedijom. Dakako, autor je to odlučno odbio, još jednom upozoravajući na licemjerje koje vlada Hollywoodom, čiji se čelnici nakon terorističkih napada 11. rujna 2001. godine boje bilo kakvog spominjanja Muslimana, a pogotovo bavljenja osjetljivim i provokativnim temama poput mučenja zarobljenika u logoru Guantanamo i službene američke vanjske politike.

Uz samog Alberta Brooksa, koji s primjetnim autoironijskim odmakom "glumi" samog sebe, u filmu nastupaju darovita mlada indijska glumica Sheetal Sheth (A Pocket Full of Dreams, Wings of Hope, Dancing in Twilight, serija Reži me), cijenjeni karakterni glumac John Carroll Lynch (Dva stara pajdaša, Fargo, Obožavatelj, Vulkan, Čovjek bez lica, Opasna šifra, Kontrolori leta, Između života i smrti, Nestali u 60 sekundi, Zodiac, Gran Torino, serije Cirkus, Blizu doma) i znani Jon Tenney (Tombstone, Policajac s Beverly Hillsa 3, Nixon, Fantom, Ljubav na brzaka), a u sporednoj se roli pojavljuje i hvaljeni glumac i senator države Tennessee Fred Dalton Thompson (Bez izlaza, Lov na Crveni oktobar, Dani groma, Umri muški 2, Rt straha, Jučer rođena, serije Zakon i red, Zakon i red: Suđenje pred porotom) koji također glumi samog sebe, što je slučaj i s nagrađivanom redateljicom Penny Marshall (Jumpin´ Jack Flash, Veliki, Buđenja, Ženska liga, Župnikova žena). Efektnu filmsku glazbu potpisuje hvaljeni Michael Giacchino (Izbavitelji, Obiteljska stvar, Nemoguća misija 3, Speed Racer, Zvjezdane staze, Nebesa, serije Izgubljeni, Alias), za rad na sjajnom crtiću Juhu-hu! 2008. godine nominiran za Oscara i nagradu Grammy, a fotografiju iskusni Thomas E. Ackerman (Natrag u školu, Beetle Juice, Vragolasti Dennis, Jumanji, George iz džungle, Mrak film 4).


Komentari (0)

Foto