Kralj lavova (1994)

THE LION KING (Originalni naziv)

mjuzikl animirani avantura

Odrastavši u progonstvu sa dva komična prijatelja mladi lav kreće vratiti svoju krunu

 
Režija: Rob Minkoff, Roger Allers
Scenarij: Jonathan Roberts, Irene Mecchi
Uloge: Matthew Broderick, Niketa Calame, Jim Cummings, James Earl Jones, ...

Filmografija

Najpoznatiji Disneyev animirani mjuzikl donosi priču o odrastanju i prihvaćanju sudbine, u ovom slučaju kraljevske. “Kralj lavova” posudio je dramske elemente iz klasične mitologije, afričkih narodnih priča, pa čak i Hamleta, te zajedno sa zadivljujućim vizualnim i glazbenim iskustvom Eltona Johna, Tima Ricea i najvećeg filmskog skladatelja današnjice, Hansa Zimmera, stvorio prelijepi filmski doživljaj za sve generacije.

Bezbrižno djetinjstvo princa Simbe, sina moćnog kralja Mufase, naglo je prekinuto kada mu ujak Scar ubije oca, a Simbu proglasi odgovornim i protjera ga iz kraljevstva. U progonstvu se lavić sprijatelji s bradavičastom svinjom Pumbom i merkatom Timonom, s kojima provodi dane i od kojih uči. No približava se dan njegove punoljetnosti i Simbu posjeti duh oca, koji mu govori da se mora vratiti u kraljevstvo, poraziti Scara te zauzeti mjesto na tronu. Prihvaćajući "hakuna matata" filozofiju, zajedno sa svojim komičnim prijateljima, Simba kreće uzeti ono što mu pripada.
Film je osvojio tri Zlatna globusa - za najbolji film (komediju ili mjuzikl), glazbu te pjesmu "Can you feel the love tonight”, a također se okitio i s dva Oscara za pjesmu "Can you feel the love tonight” i najbolji score Hanza Zimmera. Nakon nevjerojatnog uspjeha doživio je još dva dijela, no prvi će zauvijek ostati zapisan kao kralj kino blagajni i najveća animirana avantura našeg vremena.
Glasovi: Zvonimir Zoričić, Ivan Štrulić, Rakan Rushaidat, Pia Humski, Silvija Pleše, Dijana BolančanKomentari (6)

Foto