Prije kiše (1994)

BEFORE THE RAIN (Originalni naziv)

drama ratni

Art film od tri zasebne priče koje povezuju motivi ratne agresije, osvete i ljubavi

 
Režija: Milčo Mančevski
Scenarij: Milčo Mančevski
Uloge: Katrin Cartlidge, Rade Šerbedžija, Gregoire Colin, Labina Mitevska, ...

Filmografija

"Prije kiše" osvojio je Zlatnoga lava na Venecijanskom festivalu 1994."Prije kiše" dugometražni je prvijenac redatelja Milče Mančevskoga. Tri suptilne priče koje povezuju motivi ratne agresije i osvete, no i želje za ljubavlju i potrebom da se mržnja prevlada, uspjele su stvoriti originalan pogled na situaciju na tlu današnje Europe.

Ovaj art film podijeljen je u tri zasebne priče koje se isprepleću istim motivima i likovima. Radnja prve priče, Words, zbiva se u pravoslavnom makedonskom samostanu, u kojemu mlada Albanka, bježeći pred Makedoncima koji joj se žele osvetiti pod sumnjom da je ubila jednoga od njih, traži utočište. Ono joj pruža mladi, suosjećajni monah.
Radnja druge priče, Faces, zbiva se u Londonu, u kojemu urednica časopisa raščišćava pitanja trudnoće i braka s otuđenim suprugom, a u vezi je sa svojim suradnikom, fotografom makedonskog podrijetla.
U posljednjem dijelu Pictures spomenuti se fotograf vraća nakon šesnaest godina u rodno selo u kojemu ne jenjavaju sukobi lokalnih pravoslavaca i Albanaca.
Ono što osobito plijeni pažnju je izuzetno slikovno bogatstvo filma, jasno definiranih obrisa i zagasitih boja egzotičnoga krajolika, te sjajna, osuvremenjena autohtona glazba. Izvrsne glumce predvode R. Šerbedžija (San o ruži, Oči širom zatvorene) te odmjerena i pomalo hladna britanska glumica K. Cartlidge (Razgolićeni, Lomeći valove).

Komentari (1)

Foto