subota, 18.05.2024 20:00

Pljačka Trećeg rajha (2004)

Pljačka Trećeg Rajha (Originalni naziv)

komedija ratni

Dvojica lopova za vrijeme Drugog svjetskog rata kreću opljačkati najveću banku u Njemačkoj

 
Režija: Zdravko Šotra
Scenarij: Miodrag Andrić
Uloge: Dragan Nikolić, Nikola Đuričko, Katarina Radivojević, Vojin Cetković, ...

Filmografija

Komedija koja prati događaje u životima dvojice umjetnika-lopova, Glavonje i Kalauza, koji u vrijeme Drugog svjetskog rata namjeravaju opljačkati Treći rajh.

U rano proljeće, 1941. godine, kad je Hitler počeo osvajati Europu, u Beograd su se sjatili najbolji obijači i krivotvoritelji, među njima i Glavonja i Kalauz.Oni su zavili u crno mnoge banke širom Europe. Glavonja (Dragan Nikolić) je inteligentan, poliglota i promišljen tip.Vrijeđa ga kada ga zovu lopovom. On je nadahnuti obijač, spreman za velike poduhvate i ima vrlo razvijenu samosvijest o svom umijeću.Kalauz (Nikola Đuričko) je njegova suprotnost. Pohlepan je na sve što mu zasija pred očima, sklon je usputnim sitnim krađama, skromne je pameti. Njegovom krivicom "pali" su na prvom poduhvatu u Beogradu.

Priča počinje uhićenjem Glavonje i Kalauza, nakon jedne njihove operacije. Pošto sebe smatraju elitom među zatvorenicima, nisu mogli jesti zatvorsku hranu, pa su sebi dozvolili da se sami posluže oficirskom hranom, zbog čega su završili u samnici.Kada je Kraljevinu Jugoslaviju, kao i veliki dio Europe, okupirala Njemačka, Glavonja i Kalauz postaju njemački zatvorenici. Nijemci su se, 1941. godine, uselili u najlepše vile u Beogradu, među njima i njemački pukovnik sa lijepom mladom ženom.Pošto nije znao otvoriti kasu koju je zatekao u vili, pukovnik je naredio da mu dovedu Glavonju i Kalauza.Oni koriste situaciju i uspijevaju pobjeći. Preko svojih prijatelja nabavljaju njemačke dokumente u kojima piše da su Hitlerovi rođaci, veliki junaci Njemačkog rajha.Pozdravljaju se sa ženama i djecom i odlaze u Berlin "raditi" smatrajući da se tamo može naći najbolji posao. Lažno predstavljanje pomoglo im je da postanu dio tamošnje elite, a to im omogućilo i dosta uspješnih operacija - sve do ponovne robije, ali ne zadugo.


Komentari (2)

Foto