Opčinjena mjesecom (1987)

Moonstruck (Originalni naziv)

komedija drama romantika

Mlada udovica mora donijeti tešku odluku i izabrati između dvojice muškaraca

 
Režija: Norman Jewison
Scenarij: John Patrick Shanley
Uloge: Cher, Nicolas Cage, Olympia Dukakis, Vincent Gardenia, Danny Aiello

Filmografija

Film "Opčinjena Mjesecom" i danas je uzor određenom tipu romantičnih komedija: snažno etnički obojenih priča o "običnim ljudima". Godine 1988. bio je jedan od najnagrađivanijih filmova s dvadesetak osvojenih uglednih nagrada. Cher, Olympia Dukakis i scenarist John Patrick Shanley osvojili su Oscare, a za Oscara je bio nominiran kao najbolji film i za režiju.

Loretta Castorini (Cher) ima 37 godina, radi kao knjigovođa i živi s roditeljima. Udovica je, muž je nastradao u nesreći samo dvije godine nakon vjenčanja. Johnny Cammareri (D. Aiello) stari je momak, nije baš privlačan ni strastven, ali zaprosi Lorettu jer mu se sviđa i jer se brine o njemu. Loretta je praznovjerna i natjera ga da je zaprosi kako treba, klečeći i s prstenom, jer ne želi da joj se ponovi loša sreća koju je imala prvi put.

Vjeruje da je njezin prvi brak loše završio zato što se nije udala kako treba, u crkvi, u vjenčanici, uz očevu pratnju. Njezin otac Cosmo (V. Gardenia) ne odobrava udaju jer mu se ne sviđa Johnny i jer je i sam praznovjeran, pa vjeruje da Loretta ne može imati sreće u braku, a Lorettina majka Rose (O. Dukakis) je zadovoljna jer Loretta nije zaljubljena. "Muškarac te iskorištava kad ga voliš, jer zna da može", poučava svoju kćer. Vjenčanje je dogovoreno, ali Johnny prije toga mora otputovati u Palermo, jer mu je majka na umoru.

Lorettu zamoli da u međuvremenu poronađe njegovog mlađeg brata Ronnyja (N. Cage), s kojim je već pet godina u zavadi, i pozove ga na vjenčanje. Za razliku od Johnnyja, Ronny je strastven i temperamentan, ali i nesretan mladić, jer je u nezgodi izgubio šaku. Za nezgodu krivi brata i zato s njim ne razgovara, a zbog toga što je ostao invalid, ostavila ga je djevojka koju je volio. Iako grub i nezgodnog ponašanja, ili možda upravo zbog toga, Ronny kod Lorette budi osjećaje koje Johnny nikad nije...


Komentari (1)

Foto