Prozac Nation (2001)

Prozac Nation (Originalni naziv)

drama

Pokušavajući se prilagoditi životu na Harvardu mlada djevojka upada u depresiju

 
Režija: Erik Skjoldbjarg
Scenarij: Elizabeth Wurtzel, Galt Niederhoffer
Uloge: Christina Ricci, Jason Biggs, Anne Heche, Michelle Williams, ...

Filmografija

Elizabeth (Christina Ricci) je talentirana mlada spisateljica, tek nedavno završila maturu i koja je uspjela zaraditi stipendiju na hardwardskom sveučilištu nadajući se da će promjeniti svoj život i pobjeći od svoje nepodnošljive, stroge majke i svoga mučnog i usamljeničkog djetinjstva koje je imala zbog razvoda svojih roditelja. Ali, dolaskom na sveučilište njeni problemi tek počinju jer se ne može prilagoditi i držati korak i balansirati između studija, njenog slobodnog vremena i druženja. Tako postaje ovisna o antidepresivima, što će joj dodatno zakomplicirati život na sveučilištu.

Elizabeth "Lizzie" Wurtzel (Christina Ricci) je tinejdžerica koja je upisala studij novinarstva na Hravardu. Odgojila ju je majka (Jessica Lange), jer je rastavljena od oca još od njene druge godine, koji Lizzie jako nedostaje, što je dovodi u stanje teške depresije. Na fakuletu živi s cimericom Ruby (Michelle Williams) a u svijet seksa uvodi je Noah (Jonathan Rhys Meyers).
 
Film je snimljen po istoimenoj knjizi, memoarima Elizabeth Wurtzel, koja je zbog svog kontroverznog sadržaja vrlo brzo postala bestseller, no američki mediji su se naposljetku okomili na Elizabeth jer su Sjedinjene američke države početkom 90-ih bile u velikim državnim problemima i njezina priča o depresiji je djelovala previše osobno i prenaporno za otuđeno moderno društvo, usprkos činjenici da je depresija danas dio EMO pop kulture, a uzimanje antidepresiva poput Prozaca, Zolofta i ostalih je sasvim normalno u modernom svijetu. Elizabeth Wurtzel je prva javno istupila i objavila svijetu da je depresija pakao i ispričala priču o patnji i intenzivnom psihijatrijskom liječenju. 

Za ovo izvanredno djelo zaslužan je tim vrhunskih profesionalaca. Redatelj Erik Skjoldbjærg poznat je kao scenarist hita "Nesanica“ iz 2002., te glumci Christina Ricci, koja je osvojila 15 raznih prestižnih nagrada, zatim Jonathan Rhys Meyers, dobitnik Zlatnog globusa, i legendarna Jessica Lange, dobitnica dvaju Oscara i pet Zlatnih globusa i još mnogih drugih prestižnih nagrada. Ovo je film koji će vas oduševiti vrhunkim glumačkim izvedbama, izvrsnom pričom i režijom, ali i osvijestiti problem otuđene generacije koja ne zna kako bi se nosila s nedaćama koje donosi kaotični život u kojem mladima ponestaje pravih vijednosti i životnih oslonaca.
 


Komentari (1)

Foto