nedjelja, 23.06.2024 11:03

Sveti Ivo, evo nas! (2019)

Sveti Ivo, evo nas! (Originalni naziv)

kultura

Pratimo hodočasnike koji kreću na put dug više od 70 kilometara

sez.1 ep.1Kažu da je sveti Ivo, kako puk od davnina zove svetoga Ivana Krstitelja, tvrd svetac. Njemu se treba moliti dugo i ustrajno, čineći veliku pokoru, ali kad se zadobije njegov zagovor, to je dovoljno milosti za cijeli život. U Podmilačju nedaleko Jajca u BiH od 15. stoljeća se nalazi svetište ovoga novozavjetnoga proroka kojemu od pamtivijeka, uoči blagdana, 24. lipnja, i na njegov dan, hrle potrebiti sa svih strana. I to vjernici svih vjera i nacija, i Hrvati, i Srbi, i Muslimani, i Romi. Pa i nevjernici. U ovom dokumentarnom filmu pratimo hodočasnike iz Kotor Varoša koji kreću na put dug više od sedamdeset kilometara kako bi, pješačeći i susrećući druge i drugačije, na svom putu uz tjelesno trpljenje i ispit savjesti pali ničice pred svoga zaštitnika i predali mu sve svoje duhovne potrebe da ih zagovori kod dragoga Boga, koji, kako kaže župnik svetišta u Podmilačju, fra Filip Karadža, "ne gleda narod ni naciju već ljudsko srce". O teološkim i etnološkim aspektima te povijesti hodočašća govore otac Zvonko Martić, fra Zoran Mandić, fra Juro Tokalić i fra Filip Karadža, a sudionici hodočašća svjedoče o svojim iskustvima.
 
Režija: Davor Borić
Scenarij: Ljiljana Šišmanović, Davor Borić
Uloge:

Filmografija

O teološkim i etnološkim aspektima te povijesti hodočašća govore otac Zvonko Martić, fra Zoran Mandić, fra Juro Tokalić i fra Filip Karadža, a sudionici hodočašća svjedoče o svojim iskustvima.

Kažu da je sveti Ivo, kako puk od davnina zove svetoga Ivana Krstitelja, tvrd svetac. Njemu se treba moliti dugo i ustrajno, čineći veliku pokoru, ali kad se zadobije njegov zagovor, to je dovoljno milosti za cijeli život. U Podmilačju nedaleko Jajca u BiH od 15. stoljeća se nalazi svetište ovoga novozavjetnoga proroka kojemu od pamtivijeka, uoči blagdana, 24. lipnja, i na njegov dan, hrle potrebiti sa svih strana. I to vjernici svih vjera i nacija, i Hrvati, i Srbi, i Muslimani, i Romi. Pa i nevjernici.

Komentari (0)

Foto