Rajska zemlja (1980)

Heaven's Gate (Originalni naziv)

drama vestern povijesni

Kako bi zaštitio siromašne imigrante hrabri šerif suprotstavlja se skupini imućnih stočara

 
Režija: Michael Cimino
Scenarij: Michael Cimino
Uloge: Kris Kristofferson, Christopher Walken, John Hurt, Sam Waterston, Brad Dourif

Filmografija

Vestern redatelja Michaelea Cimina, u kojem glavnu ulogu igra country zvijezda Kris Kristofferson, inspiriran je istinitim događajim koji su se desili u državi Wyoming u kasnim godinama 19. stoljeća.

U okrugu Johnson u Wyomingu krajem 19. stoljeća šerif James Averill (K. Kristofferson) pokušava zaštititi useljenike koji se bave poljoprivredom od bogatih stočara. James je zaljubljen u Ellu Watson (I. Huppert) koja vodi javnu kuću, a za njezinu naklonost bori se s plaćenim revolverašem Nathanom Championom (C. Walken). Organizacija stočara sastavila je popis za likvidaciju seljaka na kojem se nalazi 125 imena. Jedan od unajmljenih revolveraša je i Nathan koji počinje sumnjati u ispravnost svojih postupaka nakon što trojica plaćenika siluju Ellu i pobiju njezine djevojke. James je ubio jednog od silovatelja i moli Ellu da ode jer mu je stalo do nje, no ona tvrdoglavo odbija napustiti svoj posjed. Ella je Nathana uglavnom iskorištavala, no kad joj je ponudio brak, odlučila je prihvatiti njegovu ponudu, što je ogorčilo Jamesa. U želji da izbjegne sukob gradonačelnik otpusti šerifa. Nathanovi nalogodavci odlučili su ga ubiti kako bi svima pokazali što je kazna za neposluh. Stanovici su se ipak odlučili suprotstaviti zločincima...

Američkom scenaristu i redatelju Michaelu Ciminu ovo je bio prvi film nakon velikog uspjeha s "Lovcem na jelene" koji je osvojio pet Oscara. Film odlikuje izvanredna fotografija Vilmosa Zsigmonda te vrlo detaljna scenografija i kostimi koji vjerno odražavaju atmosferu vremena. Skladatelj David Mansfield skladao je izuzetno lijepu partituru za instrumente tipične za to razdoblje američke prošlosti. Gledat ćemo integralnu verziju filma, koja traje tri i pol sata.


Komentari (0)

Foto