Rane (1998)

RANE (Originalni naziv)

komedija drama kriminalistički

Priča prati sudbine dvojice beogradskih mladića koji ulaze u svijet kriminalnog podzemlja

 
Režija: Srđan Dragojević
Scenarij: Srđan Dragojević
Uloge: Dušan Pekić, Milan Marić, Dragan Bjelogrlić, Branka Katić, Miki Manojlović...

Filmografija

Film posvećen generacijama rođenim nakon Tita prati sudbinu dvojice dječaka, Pinkija i Švabe, koji odrastaju u Novom Beogradu, u razdoblju od 1991 do 1996. Djetinjstvo glavnih junaka narušeno je sankcijama, ratom i kriminalizacijom čitavog društva, koji udruženi stvaraju sasvim novi sustav vrijednosti.

Kao i mnogi njihovi vršnjaci, Pinki i Švaba već sa četrnaest godina ulaze u svijet kriminala, prihvaćajući vrijednosti Srbije iz razdoblja od 1991 do 1996, eks-komunističke zajednice u hiper-tranziciji, koja, zbog rata i sankcija, podsjeća na teatar apsurda.
Idoli glavnih junaka su poznati beogradski kriminalci i TV show "Puls asfalta". Pinki i Švaba maštaju da jednog dana gostuju u svojoj omiljenoj emisiji i trude se, zločinima, to zaslužiti.Nakon što uspijevaju u tome, njihov uspon u svijetu kriminala se prekida međusobnim sukobom. Švaba ispaljuje pet metaka u Pinkija, nesvjestan toga da svog najboljeg prijatelja ranjava u ista ona mjesta u koja je Krist ranjen dvije tisuća godina ranije.



Pinki uspijeva preživjeti i nakon izvjesnog vremena bježi iz bolnice, te poziva svog prijatelja na pomirenje. Pomirenje je više nego užasno - ranjeni dječak treba svom prijatelju, po nepisanom pravilu, napraviti pet potpuno istih rana kako bi se prijateljstvo obnovilo.


Komentari (0)

Foto