Most u Remagenu (1969)

The Bridge At Remagen (Originalni naziv)

ratni

Priča o bitci za most u Remagenu koji je bio presudan za završnu savezničku ofenzivu

 
Režija: John Guillermin
Scenarij: Roger O. Hirson, Richard Yates, William Roberts
Uloge: George Segal, Robert Vaughn, Ben Gazzara, Bradford Dillman, E. G. Marshall...

Filmografija

"Pakleni toranj", a i stilski dotjerane verzije hollywoodskog klasika "King Konga". "Most u Remagenu" vjerno je prenio događaje pred kraj Drugog svjetskog rata, kad je jedan most igrao veliku ulogu pri ranijem završetku rata i spašavanju tisuća života. Guillerminova poruka je u cijelosti antiratna, a kritizirane su obje zaraćene strane: američka, zbog karijerizma određenih časnika, i njemačka, zbog ekstremizma koji je prouzročio mnoge nepotrebne žrtve.

Krajem Drugog svjetskog rata njemačke se snage povlače pred Saveznicima, a zadnja prepreka je most preko Rajne, kod Remagena. Njemačke snage žele uništiti most kako bi spriječile američki prodor, no general von Brock (P. van Eyck) pokušava sačuvati most, jer je s druge strane ostalo pedeset tisuća njemačkih vojnika. Zapovjedništvo nad mostom preuzima fanatični major Kreuger (R. Vaughn), a u susret mu užurbano dolazi premorena jedinica poručnika Hartmana (G. Segal )...
Film je sniman u Čehoslovačkoj, a snimanje je pred kraj prekinuto upadom snaga Sovjetskog Saveza na teritorij te zemlje. "Most u Remagenu" može se pohvaliti sjajnom glumačkom ekipom, u kojoj se ponajviše ističu Robert Vaughn i George Segal. Glazbu je skladao poznati Elmer Bernstein.

Komentari (1)

Foto