Romeo i Julija (1968)

ROMEO AND JULIET (Originalni naziv)

drama romantika

Sjajna adaptacija redatelja Franca Zeffirellija istoimene Shakespeareove drame

 
Režija: Franco Zeffirelli
Scenarij: William Shakespeare, Franco Brusati
Uloge: Leonard Whiting, Olivia Hussey, John McEnery, Milo O'Shea, Pat Heywood, ...

Filmografija

"Romeo i Julija" poznatoga talijanskoga redatelja filmova, serija (Isus iz Nazareta) i opera Franca Zeffirellija svojedobno je bio veliki hit. Radi se o sjajnoj adaptaciji jedne od najpoznatijih Shakespeareovih drama, one o Romeu i Juliji, čija je tragična sudbina postala simbolom nesretne ljubavi izazvane roditeljskom mržnjom.

Veronske plemićke obitelji Montecchi i Capuletti odavno su do smrti posvađane. Slučajno, prilikom jedne svetkovine Romeo (L. Whiting), mladi Montecchijev sin, na prvi se pogled zaljubi u četrnaestogodišnju Juliju (O. Hussey), za koju tek naknadno sazna da je kći Capulettijevih. I ona se zaljubi u njega, čvrsto odlučivši da će biti njegova pod svaku cijenu. Njih dvoje, nakon nekoliko skrivenih sastanaka, vjenčaju se krišom u crkvi. No, znajući da zbog loših okolnosti njihova veza nikada neće biti priznata, Julija poduzme riskantan korak - insceniranje smrti lažnim otrovom koje bi joj omogućilo bijeg od obitelji. Međutim, dogodit će se neke neočekivane stvari koje će izazvati nešto gore...
Film iznimno uvjerljivo scenografijom, kostimografijom, glazbom (Nina Rote) i općim ugođajem slika renesasnu Italiju u kojoj se dogodila ova priča koja je, usprkos malim scenarističkim odmacima, gotovo identično preslikavanje drame u fimski medij. U glavnim ulogama mladih zaljubljenika nastupaju britanski glumci L. Whiting i O. Hussey, a u jednoj od sporednih uloga, Tybaltovoj, i M. York. Film je 1968. osvojio dva Oscara, za kostimografiju i kameru.

Komentari (1)

Foto